Review article
Biološka raznolikost i održivi razvoj
Anita Slavica
orcid.org/0000-0003-3891-787X
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering , University of Zagreb, Pierotti street 6, 10.000 Zagreb, Croatia
Antonija Trontel
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering , University of Zagreb, Pierotti street 6, 10.000 Zagreb, Croatia
Abstract
Prekomjerno iskorištavanje tla, zaliha vode i izvora energije ugrožava mogućnosti proizvodnje hrane i drugih proizvoda ključnih za opstanak čovjeka te nepovratno mijenja Zemlju kao cjeloviti ekosustav. Održivi razvoj je razvoj koji uspješno povezuje gospodarske, društvene i okolišne odrednice u okvirima institucionalnih, političkih, pravnih i tehnoloških sustava. Održivi razvoj podupiru tri glavna čimbenika: održiva poljoprivredna proizvodnja, poboljšanje socio-ekonomskih odnosa i napredak tehnologije. Biološka raznolikost temelj je održive poljoprivredne
proizvodnje i podrazumijeva tri glavne kategorije: genetičku raznolikost, raznolikost vrsta i raznolikost ekosustava. Neki autori ovdje pridodaju i četvrtu kategoriju - funkcijsku raznolikost. Biološka raznolikost ishodište je ekonomskih, estetskih, zdravstvenih i kulturnih povlastica. Globalna komunikacija i razmjena dobara imaju snažan utjecaj na biološku raznolikost. Jedan od uzroka smanjenja biološke raznolikosti je uništavanje prirodnih staništa zbog urbanizacije i širenja poljoprivrednih površina. Ugroza autohtone biološke raznolikosti rezultat je i migracija određenih vrsta u druga staništa zbog različitih aktivnosti čovjeka kao i uvođenja alohtonih vrsta.
Keywords
biološka raznolikost; održivi razvoj
Hrčak ID:
59409
URI
Publication date:
30.6.2010.
Visits: 5.329 *