Skip to the main content

Preliminary communication

Antifungalni učinak bakterije Lactobacillus plantarum K1 na rast plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318

Domagoj Čvek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering , University of Zagreb, Pierotti street 6, 10.000 Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering , University of Zagreb, Pierotti street 6, 10.000 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering , University of Zagreb, Pierotti street 6, 10.000 Zagreb, Croatia
Maja Friganović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering , University of Zagreb, Pierotti street 6, 10.000 Zagreb, Croatia
Frane Delaš ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering , University of Zagreb, Pierotti street 6, 10.000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 178 Kb

page 43-47

downloads: 1.010

cite


Abstract

Većina namirnica i krmiva osjetljiva je na kontaminaciju plijesnima u različitim fazama proizvodnje, prerade, transporta i uskladištenja.
Tako klimatski uvjeti i uvjeti prilikom procesa proizvodnje, transporta i uskladištenja mogu pospješiti porast plijesni, kao i sintezu mikotoksina. Suvremena proizvodnja zahtijeva što manju upotrebu kemijskih spojeva za očuvanje i zaštitu prehrambenih proizvoda i krmiva pa se koriste bakterije mliječne kiseline koje proizvode metabolite koji imaju antifungalni učinak, te sprečavaju kvarenje hrane i krmiva uzrokovano nepoželjnim vrstama plijesni. Stoga je u ovom radu istraživano antifungalno djelovanje izolata bakterije mliječne kiseline Lactobacillus plantarum K1 na rast plijesni Aspergillus ochraceus ZMPBF 318 u tekućoj hranjivoj podlozi (kvaščev ekstrakt) pri 28 °C tijekom 28 dana. Istraživanja rasta ove
plijesni su provedena u podlozi uz dodatak supernatanta fermentirane hranjive podloge u kojoj je porasla bakterija Lactobacillus plantarum K1 i u prisutnosti suspenzije stanica ove bakterije. Rezultati su pokazali da suspenzija stanica bakterije Lactobacillus plantarum K1 značajno inhibira rast plijesni tijekom prvih 14 dana inkubacije, dok supernatant pokazuje dobar inhibitorni utjecaj na rast plijesni kroz duži period inkubacije.

Keywords

Aspergillus ochraceus; Lactobacillus plantarum; plijesni; antifugalni učinak; biomasa

Hrčak ID:

59412

URI

https://hrcak.srce.hr/59412

Publication date:

30.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.957 *