Review article
Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica
Ivana Rumbak
orcid.org/0000-0002-6419-0427
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Duška Ćurić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Irena Colić Barić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Abstract
Biološki aktivni oblici folata su reducirani metaboliti folne kiseline - tetrahidrofolati. Tetrahidrofolati sudjeluju u reakcijama sinteze purina
i pirimidina, temeljnih gradivnih sastavnica deoksiribonukleinske kiseline, dok je 5-metiltetrahidrofolat donor metilne skupine u reakciji
prevođenja homocisteina u metionin. Dominantni oblici folata u životinjskom tkivu su poliglutamatni oblici tetrahidrofolata, 5-metiltetrahidrofolat i 10-formiltetrahidrofolat. Tetrahidrofolat je glavni oblik folata koji se nalazi u nekoliko vrsta ribe, a biljna tkiva sadržavaju uglavnom poliglutamil 5-metiltetrahidrofolat. Folna kiselina se može naći u jetricama, dok je u drugim namirnicama nema u značajnijoj količini, osim ako je prilikom čuvanja namirnica u aerobnim uvjetima, uslijed procesa oksidacije došlo do nastajanja folne kiseline. Procesi prerade i skladištenja namirnica u pravilu dovode do smanjenja folata u namirnicama. Stupanj razgradnje folata ovisi o vrsti hrane, dostupnosti kisika, kemijskom okruženju i primijenjenoj metodi termičke obrade, te obliku folata koji je prisutan u hrani.
Keywords
folat; prerada; metode termičke obrade
Hrčak ID:
63983
URI
Publication date:
31.12.2010.
Visits: 2.749 *