Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak

M. Jukić ; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Osijek, Croatia
Žaneta Ugarčić-Hardi ; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Osijek, Croatia
Daliborka Koceva-Komlenić ; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Osijek, Croatia
Zrinka Gorički ; Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Croatia
Anđa Kuleš ; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 219 Kb

page 1-10

downloads: 862

cite

Full text: english pdf 219 Kb

page 1-10

downloads: 412

cite


Abstract

U radu je ispitan utjecaj dodatka pšeničnog, kukuruznog i rižinog brašna te različite količine dodane vode (21 %, 23 % i 27 %) u procesu ekstruzije na strukturu ekstrudiranih žitarica za doručak. Uzorci su pripremljeni sa i bez slatkog premaza. Teksturalna svojstva suhih ekstrudiranih kuglica i kuglica pripremljenih kao obrok s mlijekom ispitana su pomoću senzorskih metoda i instrumentalno pomoću analizatora teksture TA.XT Plus. Weibullova jednadžba se koristila za nelinearnu regresijsku analizu eksperimentalnih podataka za apsorpciju mlijeka i promjenu hrskavosti u pripremljenom obroku tijekom vremena. Hrskavost suhih ekstrudiranih uzoraka bez premaza je bila mnogo veća od hrskavosti uzoraka s premazom. Najveću hrskavost imali su uzorci od čiste pšenične krupice i brašna, a najmanju, uzorci od mješavine pšenične krupice i kukuruznog brašna. Povećanjem količine dodane vode u procesu ekstruzije smanjivala se hrskavost gotovog proizvoda. Sposobnost apsorpcije mlijeka i gubitak hrskavosti u obroku s mlijekom bili su mnogo jače izraženi i brži kod uzoraka bez premaza u odnosu na uzorke s premazom.

Keywords

ekstrudirane žitarice za doručak; teksturalna svojstva; hrskavost; apsorpcija mlijeka

Hrčak ID:

65471

URI

https://hrcak.srce.hr/65471

Publication date:

28.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.435 *