hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak

M. Jukić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Žaneta Ugarčić-Hardi ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Daliborka Koceva-Komlenić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Zrinka Gorički ; Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska
Anđa Kuleš ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (219 KB) str. 1-10 preuzimanja: 527* citiraj
APA 6th Edition
Jukić, M., Ugarčić-Hardi, Ž., Koceva-Komlenić, D., Gorički, Z. i Kuleš, A. (2010). Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak. Croatian journal of food science and technology, 2. (2.), 1-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65471
MLA 8th Edition
Jukić, M., et al. "Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak." Croatian journal of food science and technology, vol. 2., br. 2., 2010, str. 1-10. https://hrcak.srce.hr/65471. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Jukić, M., Žaneta Ugarčić-Hardi, Daliborka Koceva-Komlenić, Zrinka Gorički i Anđa Kuleš. "Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak." Croatian journal of food science and technology 2., br. 2. (2010): 1-10. https://hrcak.srce.hr/65471
Harvard
Jukić, M., et al. (2010). 'Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak', Croatian journal of food science and technology, 2.(2.), str. 1-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65471 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Jukić M, Ugarčić-Hardi Ž, Koceva-Komlenić D, Gorički Z, Kuleš A. Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2010 [pristupljeno 16.09.2019.];2.(2.):1-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65471
IEEE
M. Jukić, Ž. Ugarčić-Hardi, D. Koceva-Komlenić, Z. Gorički i A. Kuleš, "Utjecaj različitih vrsta žitarica i količine dodane vode u procesu ekstruzije na strukturu žitarica za doručak", Croatian journal of food science and technology, vol.2., br. 2., str. 1-10, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65471. [Citirano: 16.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (219 KB) str. 1-10 preuzimanja: 192* citiraj
APA 6th Edition
Jukić, M., Ugarčić-Hardi, Ž., Koceva-Komlenić, D., Gorički, Z. i Kuleš, A. (2010). Textural characteristics of ready-to-eat breakfast cereals produced from different types of cereal and with varying water addition during extrusion process. Croatian journal of food science and technology, 2. (2.), 1-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65471
MLA 8th Edition
Jukić, M., et al. "Textural characteristics of ready-to-eat breakfast cereals produced from different types of cereal and with varying water addition during extrusion process." Croatian journal of food science and technology, vol. 2., br. 2., 2010, str. 1-10. https://hrcak.srce.hr/65471. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Jukić, M., Žaneta Ugarčić-Hardi, Daliborka Koceva-Komlenić, Zrinka Gorički i Anđa Kuleš. "Textural characteristics of ready-to-eat breakfast cereals produced from different types of cereal and with varying water addition during extrusion process." Croatian journal of food science and technology 2., br. 2. (2010): 1-10. https://hrcak.srce.hr/65471
Harvard
Jukić, M., et al. (2010). 'Textural characteristics of ready-to-eat breakfast cereals produced from different types of cereal and with varying water addition during extrusion process', Croatian journal of food science and technology, 2.(2.), str. 1-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65471 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Jukić M, Ugarčić-Hardi Ž, Koceva-Komlenić D, Gorički Z, Kuleš A. Textural characteristics of ready-to-eat breakfast cereals produced from different types of cereal and with varying water addition during extrusion process. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2010 [pristupljeno 16.09.2019.];2.(2.):1-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65471
IEEE
M. Jukić, Ž. Ugarčić-Hardi, D. Koceva-Komlenić, Z. Gorički i A. Kuleš, "Textural characteristics of ready-to-eat breakfast cereals produced from different types of cereal and with varying water addition during extrusion process", Croatian journal of food science and technology, vol.2., br. 2., str. 1-10, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65471. [Citirano: 16.09.2019.]

Sažetak
U radu je ispitan utjecaj dodatka pšeničnog, kukuruznog i rižinog brašna te različite količine dodane vode (21 %, 23 % i 27 %) u procesu ekstruzije na strukturu ekstrudiranih žitarica za doručak. Uzorci su pripremljeni sa i bez slatkog premaza. Teksturalna svojstva suhih ekstrudiranih kuglica i kuglica pripremljenih kao obrok s mlijekom ispitana su pomoću senzorskih metoda i instrumentalno pomoću analizatora teksture TA.XT Plus. Weibullova jednadžba se koristila za nelinearnu regresijsku analizu eksperimentalnih podataka za apsorpciju mlijeka i promjenu hrskavosti u pripremljenom obroku tijekom vremena. Hrskavost suhih ekstrudiranih uzoraka bez premaza je bila mnogo veća od hrskavosti uzoraka s premazom. Najveću hrskavost imali su uzorci od čiste pšenične krupice i brašna, a najmanju, uzorci od mješavine pšenične krupice i kukuruznog brašna. Povećanjem količine dodane vode u procesu ekstruzije smanjivala se hrskavost gotovog proizvoda. Sposobnost apsorpcije mlijeka i gubitak hrskavosti u obroku s mlijekom bili su mnogo jače izraženi i brži kod uzoraka bez premaza u odnosu na uzorke s premazom.

Ključne riječi
ekstrudirane žitarice za doručak; teksturalna svojstva; hrskavost; apsorpcija mlijeka

Hrčak ID: 65471

URI
https://hrcak.srce.hr/65471

[engleski]

Posjeta: 1.076 *