Skip to the main content

Original scientific paper

O SPORU IZDAVAČA JOSIPA (JOSEPHA) V. PLATZERA I AUTORA FRANZA ANTONA WERNERA

Ljerka Perči ; Varaždin, Hrvatska


Full text: croatian pdf 673 Kb

page 56-80

downloads: 458

cite


Abstract

Analizirajući zanimljivi arhivski predmet broj 99 iz 1845. iz fonda Poglavarstvo grada Varaždina, 11 stranica dugo pismo pisca F. A. Wernera upućeno varaždinskom magistratu kao odgovor na tužbu tiskara J. pl. Platzera, i k tomu 26 dodanih priloga, opisuju se brojne povijesne činjenice o kulturnom životu Varaždina u razdoblju 1842. do 1850. Istraživanjem spomenutog arhivskog gradiva, na svjetlo dana izlaze manje poznate pojedinosti o brojnim izdavačkim pothvatima („Etape putovanja po Njemačkoj i pograničnim zemljama“, „Abecedni prirodoslovni muzej sa slikama“) tiskara J. pl. Platzera i došljaka F. A. Wernera, Pražanina, pisca najmanje osam kazališnih komada.
U radu se posebno opisuju ugovori iz 1843. i 1844. između tiskara Platzera i autora više projekata F. A. Wernera, te idejni prijedlog za izdavanje varaždinskoga tjednika (koriste se tri različita imena) s prilogom za kulturu na njemačkom jeziku. Ukazujući na zapis da je skladatelj Ivan Padovec u srpnju 1844. potpisao ugovor s Franzom Wernerom o prepuštanju autorskih prava za tiskanje udžbenika za sviranje deseterostrune gitare na tri godine po cijeni od 400 fl., iznose se činjenice o Padovčevim višegodišnjim pokušajima ostvarivanja prava poslije isteka tog roka. Iz brojnih pisama i koncepata iz magistratske pismohrane vidi se da je u Leipzigu - u trgovca muzikalijama F. Hofmeistera - na pohrani bilo više Padovčevih i Udlovih skladbi. Autorica ukazuje na činjenicu da Padovčeve skladbe jesu one br. 49, i od 57 do 62, osim broja 50, koji je tiskao Platzer (na naslovnici ima sitan zapis imena litografa nepoznatog podrijetla), a sve ostale u nakladi Werner & Comp. tiskane su na nepoznatom mjestu. Isto vrijedi i za Udlov rad broj 3 u nakladi Werner & Comp.

Keywords

Josip pl. Platzer; Franz Anton Werner; izdavanje varaždinskih novina, kulturni prilog „Ljiljan“; I. Padovec; Verlag von Werner & Comp

Hrčak ID:

70248

URI

https://hrcak.srce.hr/70248

Publication date:

10.11.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.232 *