Skip to the main content

Review article

Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji

Maja Benković orcid id orcid.org/0000-0003-2167-6862 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ingrid Bauman orcid id orcid.org/0000-0001-7919-3615 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 741 Kb

page 13-24

downloads: 1.385

cite


Abstract

Iako je primarna namjena oblaganja čestica bila proizvodnja lijekova sa zaštitnim fi lmom, oblaganje čestica pronalazi sve veću primjenu i u prehrambenoj proizvodnji, uglavnom radi zadržavanja funkcionalnih svojstava nutraceutika i aditiva. Glavne pozitivne strane oblaganja čestica jesu da nastaju mikrokapsule s produženim vijekom trajanja, lakoćom manipuliranja, kontroliraniim oslobađanjem hranjivih tvari, boljim okusom, bojom i sveopćom prihvatljivošću za krajnjeg kupca (Dewettinck i Huyghebaert, 1999). Međutim, u usporedbi s farmaceutskom tehnologijom, prehrambena je više okrenuta smanjenju troškova proizvodnje, a time i drugačijem pristupu oblaganju čestica koje je samo po sebi
jako skup proces. Iako skup, proces oblaganja čestica u prehrambenoj industriji koristi se u svrhu očuvanja dobrih svojstava pojedinih aditiva, nutraceutika, probiotičkih kultura i ostalih funkcionalnih sastojaka za koje je bitno da svoja funkcionalna svojstva zadrže tijekom proizvodnog procesa i perioda skladištenja kako bi mogli polučiti pozitivne učinke kod krajnjeg korisnika.

Keywords

oblaganje; prehrambeni proizvodi; prahovi

Hrčak ID:

70725

URI

https://hrcak.srce.hr/70725

Publication date:

30.6.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.543 *