hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji

Maja Benković   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2167-6862 ; Prehrabeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ingrid Bauman   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7919-3615 ; Prehrabeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (741 KB) str. 13-24 preuzimanja: 1.089* citiraj
APA 6th Edition
Benković, M. i Bauman, I. (2011). Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (1-2), 13-24. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/70725
MLA 8th Edition
Benković, Maja i Ingrid Bauman. "Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 6, br. 1-2, 2011, str. 13-24. https://hrcak.srce.hr/70725. Citirano 30.11.2021.
Chicago 17th Edition
Benković, Maja i Ingrid Bauman. "Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 6, br. 1-2 (2011): 13-24. https://hrcak.srce.hr/70725
Harvard
Benković, M., i Bauman, I. (2011). 'Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6(1-2), str. 13-24. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/70725 (Datum pristupa: 30.11.2021.)
Vancouver
Benković M, Bauman I. Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2011 [pristupljeno 30.11.2021.];6(1-2):13-24. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70725
IEEE
M. Benković i I. Bauman, "Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.6, br. 1-2, str. 13-24, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70725. [Citirano: 30.11.2021.]

Sažetak
Iako je primarna namjena oblaganja čestica bila proizvodnja lijekova sa zaštitnim fi lmom, oblaganje čestica pronalazi sve veću primjenu i u prehrambenoj proizvodnji, uglavnom radi zadržavanja funkcionalnih svojstava nutraceutika i aditiva. Glavne pozitivne strane oblaganja čestica jesu da nastaju mikrokapsule s produženim vijekom trajanja, lakoćom manipuliranja, kontroliraniim oslobađanjem hranjivih tvari, boljim okusom, bojom i sveopćom prihvatljivošću za krajnjeg kupca (Dewettinck i Huyghebaert, 1999). Međutim, u usporedbi s farmaceutskom tehnologijom, prehrambena je više okrenuta smanjenju troškova proizvodnje, a time i drugačijem pristupu oblaganju čestica koje je samo po sebi
jako skup proces. Iako skup, proces oblaganja čestica u prehrambenoj industriji koristi se u svrhu očuvanja dobrih svojstava pojedinih aditiva, nutraceutika, probiotičkih kultura i ostalih funkcionalnih sastojaka za koje je bitno da svoja funkcionalna svojstva zadrže tijekom proizvodnog procesa i perioda skladištenja kako bi mogli polučiti pozitivne učinke kod krajnjeg korisnika.

Ključne riječi
oblaganje; prehrambeni proizvodi; prahovi

Hrčak ID: 70725

URI
https://hrcak.srce.hr/70725

[engleski]

Posjeta: 1.486 *