Original scientific paper
RAZLIKE U SADRŽAJU I SASTAVU MASTI U MIŠIĆNOM TKIVU PRSA I ZABATAKA KOD BROJLERSKIH PILIĆA
Eva Strakova
; Veterinarski i farmaceutski univerzitet Brno, Republika Češka.
Pavel Suchy
; Veterinarski i farmaceutski univerzitet Brno, Republika Češka
Nora Mas
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vlasta Šerman
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vladimir Večerek
; Veterinarski i farmaceutski univerzitet Brno, Republika Češka
Leo Kroupa
; Veterinarski i farmaceutski univerzitet Brno, Republika Češka
Abstract
Cilj rada bio je utvrditi razlike u sastavu masnih kiselina masti mišićnog tkiva prsa i zabataka u pjetlića hibridne kombinacije ROSS 308. U 40. danu tova pjetlići su postigli prosječnu živu masu od 2.829 ± 0.299 g. Iz rezultata istraživanja proizlazi da mišićno tkivo zabataka sadrži statistički visoko značajno veću (P ≤ 0.01) količinu masti (82.64 g/kg) u usporedbi s mišićnim tkivom prsa (14.28 g/kg). Na temelju analiza utvrđeno je da postoje razlike i u kakvoći, tj. u sastavu masnih kiselina (FA). Ove su razlike visoko značajno veće (P ≤ 0.01) u udjelu nezasićenih (NeFA) masnih kiselina u mišićnom tkivu zabataka (64.59 ± 4.706 g/100 g masti), u usporedbi s mašću mišićnog tkiva prsa (54.09 ± 4.691 g/100 g masti). Mast mišićnog tkiva zabataka pokazala je statistički visoko značajno veći (P ≤ 0.01) udio mononezasićenih (MUFA) masnih kiselina (38.29 ± 4.757 g/100 g masti) i statistički značajno veći (P ≤ 0.05) udio polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina (26.29 ± 2.580 g/100 g masti) u usporedbi s mišićnim tkivom prsa (30.90 ± 4.199 g/100 g masti i 23.192 ±2.304 g/100 g masti). Mast mišićnog tkiva zabataka sadržavala je i visoko značajno veći (P ≤ 0.01) udio n-6 FA (23.99 ± 2.331 g/100 g masti) i n-9 FA (38.29 ± 4.757 g/100 g masti), u usporedbi s mašću mišićnog tkiva prsa (20.92 ± 2.084 g/100 g masti i 30.90 ± 4.199 g/100 g masti). Kod n-3 FA nisu ustanovljene statistički značajne razlike između prosječnih vrijednosti mišićnog tkiva zabataka (2.30 ± 0.254 g/100 g masti) i mišićnog tkiva prsa (2.26 ± 0.263 g/100 g masti). Unatoč većem udjelu PUFA, u mišićnom tkivu zabataka pilića bio je hranidbeno povoljniji omjer n-3 FA:n-6 FA kod mišićnog tkiva prsa (1:9.25), u usporedbi s mišićnim tkivom zabataka (1:10.43). Iz rezultata istraživanja proizlazi da je, s gledišta prehrane ljudi, mišićno tkivo prsa dijetetski povoljnije od mišićnog tkiva zabataka ne samo zbog nižeg sadržaja ukupne mišićne masti već i zbog povoljnijeg omjera n-3 FA : n-6 FA.
Keywords
brojlerski pilići; mišićno tkivo prsa i zabataka; sadržaj i kvaliteta
Hrčak ID:
71361
URI
Publication date:
28.6.2011.
Visits: 1.293 *