Poljoprivreda, Vol. 17 No. 2, 2011.
Izvorni znanstveni članak
SUSPENZIJA BENTONIT – VODA: UTJECAJ NA PROTEINSKU STABILNOST VINA MALVAZIJA ISTARSKA
Tomislav Plavša
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska
Ingrid Palman
; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel Poreč, Hrvatska
Sažetak
Bentonit je nezaobilazno sredstvo u proizvodnji bijelih vina. Istraživan je utjecaj tri tipa bentonita (natrijev, kalcijev i natrij/kalcijev) i dva tipa vode (vodovodna/tvrda i destilirana /meka) na doze bentonita potrebnih za stabilizaciju bjelančevina, a, posljedično tome, i na senzorska svojstva vina Malvazija istarska. Utvrđena je značajna razlika u dozama bentonita s obzirom na tvrdoću vode. Najmanje doze za stabilizaciju bjelančevina (100 g/hl) zabilježene su kod primjene natrijevoga i kalcijevoga bentonita u destiliranoj vodi. Kod tih je tretmana uočen i najmanji utjecaj na senzorska svojstva vina Malvazija istarska.
Ključne riječi
Malvazija; vino; bentonit; tvrdoća vode
Hrčak ID:
75830
URI
Datum izdavanja:
20.12.2011.
Posjeta: 3.659 *