Skip to the main content

Review article

Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja

Brigita Hengl ; Croatin Food Agency, I. F. Gundulića 36b, Osijek, Croatia
Marcela Šperanda ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture in Osijek, Trg svetog Trojstva 3, Osijek, Croatia
Gordana Kralik ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture in Osijek, Trg svetog Trojstva 3, Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 184 Kb

page 328-336

downloads: 1.406

cite

Full text: english pdf 225 Kb

page 354-363

downloads: 2.663

cite


Abstract

Sažetak Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave, te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u tovu brojlera. Tome još više doprinose i njihova antimikrobna svojstva, po čemu ih se smatra prirodnom i prihvatljivom zamjenom za antimikrobne promotore rasta. Mehanizam djelovanja, kompatibilnost s ostalim komponentama hrane, procjena sigurnosti i toksičnosti, područja su koja treba istražiti detaljnije prije nego što se fitobiotike počne masovno koristiti u tovu peradi. Trenutno postoji interes za njihovom primjenom, ali su takvi proizvodi još uvijek nedovoljno poznati uzgajivačima peradi. Dokazan je pozitivan utjecaj uljnih ekstrakata timijana (timola i karvakrola) i cimeta (cinamaldehida) dodanih u hranu pilića (po 100 i 200 ppm) na povećanje tjelesne mase, unos hrane i konverziju hrane. Osim toga, veća količina eteričnih ulja (EU) u hrani značajno je utjecala na randman, količinu abdominalne masti i na veličinu unutrašnjih organa (jetre, srca i želuca), dok su tretmani s EU timijana i cimeta značajno smanjili količinu kolesterola u serumu, odnos heterofila i limfocita (engl. H/L ratio), a povisili broj eritrocita, hematokrit, leukocite i hemoglobin u usporedbi s kontrolnom skupinom, kako bi upotreba eteričnih ulja u budućnosti bila što uspješnija, neophodno je, na međunarodnoj razini, standardizirati komercijalno dostupne komponente eteričnih ulja.

Keywords

brojleri; eterična ulja; proizvodne osobitosti; promotori rasta

Hrčak ID:

80790

URI

https://hrcak.srce.hr/80790

Publication date:

14.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 5.275 *