Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja

Brigita Hengl ; Hrvatska agencija za hranu, I. F. Gundulića 36b, Osijek
Marcela Šperanda ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg svetog Trojstva 3, Osijek
Gordana Kralik ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg svetog Trojstva 3, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 184 Kb

str. 328-336

preuzimanja: 1.406

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 225 Kb

str. 354-363

preuzimanja: 2.663

citiraj


Sažetak

Sažetak Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave, te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u tovu brojlera. Tome još više doprinose i njihova antimikrobna svojstva, po čemu ih se smatra prirodnom i prihvatljivom zamjenom za antimikrobne promotore rasta. Mehanizam djelovanja, kompatibilnost s ostalim komponentama hrane, procjena sigurnosti i toksičnosti, područja su koja treba istražiti detaljnije prije nego što se fitobiotike počne masovno koristiti u tovu peradi. Trenutno postoji interes za njihovom primjenom, ali su takvi proizvodi još uvijek nedovoljno poznati uzgajivačima peradi. Dokazan je pozitivan utjecaj uljnih ekstrakata timijana (timola i karvakrola) i cimeta (cinamaldehida) dodanih u hranu pilića (po 100 i 200 ppm) na povećanje tjelesne mase, unos hrane i konverziju hrane. Osim toga, veća količina eteričnih ulja (EU) u hrani značajno je utjecala na randman, količinu abdominalne masti i na veličinu unutrašnjih organa (jetre, srca i želuca), dok su tretmani s EU timijana i cimeta značajno smanjili količinu kolesterola u serumu, odnos heterofila i limfocita (engl. H/L ratio), a povisili broj eritrocita, hematokrit, leukocite i hemoglobin u usporedbi s kontrolnom skupinom, kako bi upotreba eteričnih ulja u budućnosti bila što uspješnija, neophodno je, na međunarodnoj razini, standardizirati komercijalno dostupne komponente eteričnih ulja.

Ključne riječi

brojleri; eterična ulja; proizvodne osobitosti; promotori rasta

Hrčak ID:

80790

URI

https://hrcak.srce.hr/80790

Datum izdavanja:

14.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.275 *