Pregledni rad
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja
Brigita Hengl
; Hrvatska agencija za hranu, I. F. Gundulića 36b, Osijek
Marcela Šperanda
; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg svetog Trojstva 3, Osijek
Gordana Kralik
; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg svetog Trojstva 3, Osijek
Sažetak
Sažetak Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave, te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u tovu brojlera. Tome još više doprinose i njihova antimikrobna svojstva, po čemu ih se smatra prirodnom i prihvatljivom zamjenom za antimikrobne promotore rasta. Mehanizam djelovanja, kompatibilnost s ostalim komponentama hrane, procjena sigurnosti i toksičnosti, područja su koja treba istražiti detaljnije prije nego što se fitobiotike počne masovno koristiti u tovu peradi. Trenutno postoji interes za njihovom primjenom, ali su takvi proizvodi još uvijek nedovoljno poznati uzgajivačima peradi. Dokazan je pozitivan utjecaj uljnih ekstrakata timijana (timola i karvakrola) i cimeta (cinamaldehida) dodanih u hranu pilića (po 100 i 200 ppm) na povećanje tjelesne mase, unos hrane i konverziju hrane. Osim toga, veća količina eteričnih ulja (EU) u hrani značajno je utjecala na randman, količinu abdominalne masti i na veličinu unutrašnjih organa (jetre, srca i želuca), dok su tretmani s EU timijana i cimeta značajno smanjili količinu kolesterola u serumu, odnos heterofila i limfocita (engl. H/L ratio), a povisili broj eritrocita, hematokrit, leukocite i hemoglobin u usporedbi s kontrolnom skupinom, kako bi upotreba eteričnih ulja u budućnosti bila što uspješnija, neophodno je, na međunarodnoj razini, standardizirati komercijalno dostupne komponente eteričnih ulja.
Ključne riječi
brojleri; eterična ulja; proizvodne osobitosti; promotori rasta
Hrčak ID:
80790
URI
Datum izdavanja:
14.10.2011.
Posjeta: 5.275 *