Skip to the main content

Professional paper

Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica

Ivica Franjčec
Bela Njari ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of hygiene and technology of foodstuffs of animal origin, Zagreb, Heinzelova 55
Željka Cvrtila Fleck ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of hygiene and technology of foodstuffs of animal origin, Zagreb, Heinzelova 55


Full text: croatian pdf 749 Kb

page 351-353

downloads: 704

cite

Full text: english pdf 334 Kb

page 380-383

downloads: 884

cite


Abstract

Sažetak U svrhu istraživanja ocijenjena je kakvoća hrenovki kao predstavnika obarenih kobasica na tržištu Krapinsko-zagorske županije. Dobiveni rezultati prikazani su u smislu ranijih odredbi i sada važećih propisa. Postupci kemijskih pretraga pokazali su da je prosječna količina vode iznosila 58,36%, masti 27,75%, ukupna količina bjelančevina 11,75%, hidroksiprolina 0,24% i količina pepela 1,11%. Ti kemijski pokazatelji nužni su za ocjenu kakvoće proizvoda. S obzirom na naše rezultate u pogledu kemijskog sastava svi ispitani proizvodi hrenovki udovoljavali su zahtjevima Pravilnika o proizvodima od mesa (2007.). Senzorni pokazatelji kakvoće te utvrđeni odnos udjela bjelančevina, masti i vode prema našim istraživanjima za obarenu kobasicu u tipu hrenovki govore u prilog njihovoj zadovoljavajućoj kakvoći.

Keywords

hrenovke; kemijske analize; kakvoća

Hrčak ID:

80794

URI

https://hrcak.srce.hr/80794

Publication date:

14.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.618 *