Professional paper
Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica
Ivica Franjčec
Bela Njari
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of hygiene and technology of foodstuffs of animal origin, Zagreb, Heinzelova 55
Željka Cvrtila Fleck
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of hygiene and technology of foodstuffs of animal origin, Zagreb, Heinzelova 55
Abstract
Sažetak U svrhu istraživanja ocijenjena je kakvoća hrenovki kao predstavnika obarenih kobasica na tržištu Krapinsko-zagorske županije. Dobiveni rezultati prikazani su u smislu ranijih odredbi i sada važećih propisa. Postupci kemijskih pretraga pokazali su da je prosječna količina vode iznosila 58,36%, masti 27,75%, ukupna količina bjelančevina 11,75%, hidroksiprolina 0,24% i količina pepela 1,11%. Ti kemijski pokazatelji nužni su za ocjenu kakvoće proizvoda. S obzirom na naše rezultate u pogledu kemijskog sastava svi ispitani proizvodi hrenovki udovoljavali su zahtjevima Pravilnika o proizvodima od mesa (2007.). Senzorni pokazatelji kakvoće te utvrđeni odnos udjela bjelančevina, masti i vode prema našim istraživanjima za obarenu kobasicu u tipu hrenovki govore u prilog njihovoj zadovoljavajućoj kakvoći.
Keywords
hrenovke; kemijske analize; kakvoća
Hrčak ID:
80794
URI
Publication date:
14.10.2011.
Visits: 2.618 *