Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica

Ivica Franjčec
Bela Njari ; u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Heinzelova 55
Željka Cvrtila Fleck ; u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Heinzelova 55


Puni tekst: hrvatski pdf 749 Kb

str. 351-353

preuzimanja: 704

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 334 Kb

str. 380-383

preuzimanja: 884

citiraj


Sažetak

Sažetak U svrhu istraživanja ocijenjena je kakvoća hrenovki kao predstavnika obarenih kobasica na tržištu Krapinsko-zagorske županije. Dobiveni rezultati prikazani su u smislu ranijih odredbi i sada važećih propisa. Postupci kemijskih pretraga pokazali su da je prosječna količina vode iznosila 58,36%, masti 27,75%, ukupna količina bjelančevina 11,75%, hidroksiprolina 0,24% i količina pepela 1,11%. Ti kemijski pokazatelji nužni su za ocjenu kakvoće proizvoda. S obzirom na naše rezultate u pogledu kemijskog sastava svi ispitani proizvodi hrenovki udovoljavali su zahtjevima Pravilnika o proizvodima od mesa (2007.). Senzorni pokazatelji kakvoće te utvrđeni odnos udjela bjelančevina, masti i vode prema našim istraživanjima za obarenu kobasicu u tipu hrenovki govore u prilog njihovoj zadovoljavajućoj kakvoći.

Ključne riječi

hrenovke; kemijske analize; kakvoća

Hrčak ID:

80794

URI

https://hrcak.srce.hr/80794

Datum izdavanja:

14.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.618 *