Professional paper
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj
Andrijana Kegalj
orcid.org/0000-0001-5173-4731
; University of Applied Sciences“Marko Marulić“ Knin, Kralja Petra Krešimira IV 30, 22300, Knin, Croatia;
Marina Krvavica
; University of Applied Sciences“Marko Marulić“ Knin, Kralja Petra Krešimira IV 30, 22300, Knin, Croatia;
Krvavica Vrdoljak
; University of Applied Sciences“Marko Marulić“ Knin, Kralja Petra Krešimira IV 30, 22300, Knin, Croatia;
Iva Ljubičić
; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Marijana Dragaš
; University of Applied Sciences“Marko Marulić“ Knin, Kralja Petra Krešimira IV 30, 22300, Knin, Croatia;
Abstract
Sažetak Proizvodnja mesa kao grana ovčje proizvodnje intenzivnije se razvija početkom 19. stoljeća u zemljama zapadne Europe i na istoku SAD-a zbog porasta broja stanovništva i razvoja industrije. U ovčarstvu, više nego u drugim granama stočarstva, unutar Europske unije postoje znatne razlike u tehnologiji proizvodnje, što dovodi do lokalnih razlika u karakteristikama mesa. Sustav ovčarske proizvodnje se može podijeliti na ekstenzivni koji prevladava u zemljama Sredozemlja, u kojem se kolje sisajuća janjad male tjelesne težine i intenzivni u zemljama Sjeverne Europe u kojima je na cijeni janjad veće tjelesne težine. Posljednjih godina proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa je u padu, najvećim dijelom zbog pojave zarazne šepavosti ovaca, te zbog reforme ZPP-a (zajednička poljoprivredna politika) i velikog uvoza ovaca i ovčjeg mesa iz Novog Zelanda i Australije. Iz istih je razloga u padu proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa u Hrvatskoj, a dijelom i zbog Domovinskog rata u kojem je broj ovaca prepolovljen. Prema statističkim podacima iz 2009. godine još uvijek nije postignut broj ovaca iz 1991. godine. Kao i u ostalim sredozemnim zemljama, i u Hrvatskoj se kolje sisajuća janjad koja se konzumira u komadu ili rasječena u 2-4 komada. Dva najpoznatija tradicionalna suhomesnata proizvoda od ovčjeg mesa su kaštradina i stelja od kojih niti jedan nije zaštićen.
Keywords
ovčje meso; proizvodnja; trendovi
Hrčak ID:
80803
URI
Publication date:
9.12.2011.
Visits: 3.855 *