Other
Eterična ulja: utjecaj na tov brojlera, udio osnovnih dijelova u trupu i senzorna svojstva mesa
Brigita Hengl,
; Croatian Food Agency, I. Gundulića 36b, 31000 Osijek
Marcela Šperanda
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Petra Svačića 1D, 31000 Osijek
dr.h.c. Gordana Kralik
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Petra Svačića 1D, 31000 Osijek
Mislav Đidara
; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Petra Svačića 1D, 31000 Osijek
mr. Tomislav Šperanda
; Medical-Intertrade, Tuđmanova 3, 10431 Sveta Nedelja
Slobodan Lilić
; Institute for Hygiene and Technology of Meat, Kaćanskog 13, 11000 Belgrade, Serbia
Abstract
Sažetak
Cilj pokusa bio je utvrditi utjecaj kombinacije komponenti eteričnih ulja (karvakrol, kapsaicin i cinemaldehid) i utjecaj kombinacije
eteričnih ulja (citrus i komorač) na proizvodne karakteristike pilića u tovu, na karakteristike pilećeg trupa te ustanoviti imaju li ovi
dodaci utjecaja na sočnost, miris i okus mesa pilećih bataka i prsa. Pokus je proveden u 3 skupine po 48 pilića Ross 308 hibrida u trajanju
od 42 dana. Rezultati dobiveni u pokusu obrađeni su analizom varijance (ANOVA) koristeći GLM model i Tuckey-ev post hoctest.
Analizom rezultata utvrđen je pozitivan utjecaj dodataka eteričnih ulja na tjelesnu masu pilića u prvom dijelu tova, masu trupova,
udio vrijednih dijelova te na sve ocjenjivane senzorske karakteristike.
Keywords
Eterična ulja; pilići u tovu; tjelesna masa; masa trupa; senzorska svojstva pilećeg mesa
Hrčak ID:
89899
URI
Publication date:
15.8.2012.
Visits: 2.839 *