Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Eterična ulja: utjecaj na tov brojlera, udio osnovnih dijelova u trupu i senzorna svojstva mesa

Brigita Hengl, ; Hrvatska agencija za hranu, I. Gundulića 36b, 31000 Osijek
Marcela Šperanda ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Petra Svačića 1D, 31000 Osijek
dr.h.c. Gordana Kralik ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Petra Svačića 1D, 31000 Osijek
Mislav Đidara ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Petra Svačića 1D, 31000 Osijek
mr. Tomislav Šperanda ; Medical-Intertrade, Tuđmanova 3, 10431 Sveta Nedelja
Slobodan Lilić ; Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Kaćanskog 13, 11000 Beograd, Srbija


Puni tekst: engleski pdf 187 Kb

str. 339-342

preuzimanja: 481

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 140 Kb

str. 312-315

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Sažetak
Cilj pokusa bio je utvrditi utjecaj kombinacije komponenti eteričnih ulja (karvakrol, kapsaicin i cinemaldehid) i utjecaj kombinacije
eteričnih ulja (citrus i komorač) na proizvodne karakteristike pilića u tovu, na karakteristike pilećeg trupa te ustanoviti imaju li ovi
dodaci utjecaja na sočnost, miris i okus mesa pilećih bataka i prsa. Pokus je proveden u 3 skupine po 48 pilića Ross 308 hibrida u trajanju
od 42 dana. Rezultati dobiveni u pokusu obrađeni su analizom varijance (ANOVA) koristeći GLM model i Tuckey-ev post hoctest.
Analizom rezultata utvrđen je pozitivan utjecaj dodataka eteričnih ulja na tjelesnu masu pilića u prvom dijelu tova, masu trupova,
udio vrijednih dijelova te na sve ocjenjivane senzorske karakteristike.

Ključne riječi

Eterična ulja; pilići u tovu; tjelesna masa; masa trupa; senzorska svojstva pilećeg mesa

Hrčak ID:

89899

URI

https://hrcak.srce.hr/89899

Datum izdavanja:

15.8.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.012 *