Original scientific paper
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži
Zvonimir Štafa
Ivan Danjek
Dubravko Maćešić
Darko Uher
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Darko Grbeša
Abstract
Trogodišnjim istraživanjima (1994./95. do 1997./98.) utvrđivan je utjecaj gustoće sjetve ozime smjese stočnog graška Maksimirski ozimi i populacije krmne raži na osobine, prinose i kakvoću. Ozimi grašak je sijan sa 50, 100 i 150 zrna po m2, a raž 100 i 200 zrna. Košnjom su, u početku cvatnje graška, utvrđeni prosječni urodi zelene mase smjese od 50,0 do 56,6 t/ha. Razlike u prinosima nisu signifikantne. U vrijeme košnje, smjese su imale prosječno 22,00 % suhe tvari.. Raž je u vrijeme košnje imala prosječno 26,58 %, a grašak 17,00% suhe tvari u zelenoj masi. Udio graška u doba košnje u zelenoj masi prosječno je iznosio 23,8 %, a u suhoj tvari po varijantama gustoće od 11,38 do 23,56 %, odnosno u prosjeku 17,51 %. Prinosi suhe tvari smjese ovisili su o gustoći sjetve, a iznosili su od 11,88 t/ha do 13,49 t/ha bez signifikantnih razlika. U trećoj godini košena je smjesa u tri roka: pred klasanje raži (28.04.) u početku cvatnje graška (7.05.) i u punoj cvatnji graška (14.05.). Ovisno o roku košnje urodi zelene mase iznosili su od 51,80 t/ha (28.04.), 58,59 t/ha (7.05.) i 63,52 t/ha (14.05.), a prinosi suhe tvari: 11,24 t/ha (28.04.), 14,07 t/ha (7.05.) i 18,50 t/ha (14.05.). Prinosi probavljivih surovih bjelančevina prosječno su iznosili u 1491 kg/ha košnjom smjese 28.04., 1434 kg/ha košnjom 7.05., i 1821 kg/ha košnjom 14.05., a škrobnih jedinica 7,79 t/ha, 8,54 t/ha i 12,54 t/ha u navedenim rokovima košnje.
Keywords
smjesa ozimog graška i raži; gustoća sjetve; kakvoća; prinos
Hrčak ID:
93083
URI
Publication date:
15.3.2000.
Visits: 1.669 *