Skip to the main content

Review article

Modifikacija kravljeg mlijeka pri proizvodnji mliječne hrane za dojenčad

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 2.079 Kb

page 221-231

downloads: 1.023

cite


Abstract

Za proizvodnju mliječne hrane za dojenčad sastav kravljeg mlijeka može se modificirati, prema uzoru na sastav humanog (majčinog) mlijeka, kako bi se osigurao normalan rast, razvoj i zdravlje dojenčeta. Do osnovnih postavki u ovom procesu dolazi se isključivo na osnovi proučavanja i usporedbe sastava humanog i kravljeg mlijeka, uloge pojedinih sastojaka te nutritivnih i imunoloških potreba dojenčadi. Pri tome se moraju uzeti u obzir preporuke i internacionalni standardi za dozvoljene količine pojedinih sastojaka u hrani za dojenčad, koja zamjenjuje majčino mlijeko.

Keywords

kravlje mlijeko; modifikacija; mliječna hrana za dojenčad

Hrčak ID:

95476

URI

https://hrcak.srce.hr/95476

Publication date:

9.9.1992.

Article data in other languages: english

Visits: 1.715 *