Conference paper
Antioksidacijska aktivnost odabranih hercegovačkih vina
M. Marković
; Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar, Bosnia and Herzegovina
S. Talić
; Faculty of Mathematics and Science Education, University of Mostar, Bosnia and Herzegovina
Abstract
Brojna vina, napose crna, sadrže različite spojeve koji imaju izrazita antioksidacijska svojstva. Predmet istraživanja ovoga rada bili su fenolni spojevi koji imaju antioksidacijska svojstva, prisutni u devet komercijalno dostupnih hercegovačkih crnih vina. Određena je koncentracija ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, te antioksidacijski učinak odabranih crnih vina. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski Folin-Ciocâlteuovom metodom uz galnu kiselinu kao standard, dok je koncentracija flavonoida i neflavonoida određena metodom uz upotrebu formaldehida. Antioksidacijski učinak određen je dvjema metodama: Briggs-Rauscherovim oscilirajućim reakcijama i metodom redukcije radikala DPPH. Koncentracija ukupnih fenola u devet istraživanih vina, izražena u ekvivalentima galne kiseline (GAE), kreće se u rasponu od 346,836 mg L-1 do 2169,7 mg L-1, što je u skladu s ranijim istraživanjima crnih vina s drugih prostora. U svim istraživanim vinima zabilježena je znatno veća koncentracija flavonoida u odnosu na neflavonoide, prosječno 85 : 15. Rezultati ukazuju na velike razlike u antioksidacijskoj aktivnosti analiziranih vina. Prema obje primijenjene metode dobiveni su slični podaci. Pozitivna i jaka korelacija između koncentracije ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti vina (prema metodi DPPH je r = 0,93, a prema metodi BR-oscilirajućih reakcija r = 0,90) potvrđuje činjenicu da vina s većom koncentracijom ukupnih fenola imaju i jači antioksidacijski učinak.
Keywords
Antioksidansi; fenolni spojevi; vino
Hrčak ID:
95549
URI
Publication date:
22.1.2013.
Visits: 3.017 *