Skip to the main content

Original scientific paper

Optimizacija toplinskih parametara i konstruktivnih svojstava postrojenja za sterilizaciju mlijeka

Svetozar Stanišić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 745 Kb

page 74-78

downloads: 740

cite


Abstract

Toplinska je obrada važan dio tehnološkog procesa pri proizvodnji steriliziranog mlijeka. Kvaliteta je mlijeka dobrim dijelom uvjetovana ispravnom toplinskom obradom. U cijeni je koštanja aseptičkog pakovanja mlijeka stavka toplinska obrada vidna. Zbog toga se toplinskoj ekonomiji i temperaturno-vremenskim parametrima rada postrojenja za sterilizaciju mlijeka treba posvetiti osobita pažnja. S povećanjem se proizvodnje steriliziranog mlijeka u aseptičkom pakovanju povećava interes za optimizaciju toplinske obrade mlijeka pri sterilizaciji mlijeka.

Keywords

mlijeko; sterilizacija; postrojenje; optimizacija toplinskih parametara

Hrčak ID:

96784

URI

https://hrcak.srce.hr/96784

Publication date:

2.4.1975.

Visits: 1.288 *