Izvorni znanstveni članak
Optimizacija toplinskih parametara i konstruktivnih svojstava postrojenja za sterilizaciju mlijeka
Svetozar Stanišić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
Toplinska je obrada važan dio tehnološkog procesa pri proizvodnji steriliziranog mlijeka. Kvaliteta je mlijeka dobrim dijelom uvjetovana ispravnom toplinskom obradom. U cijeni je koštanja aseptičkog pakovanja mlijeka stavka toplinska obrada vidna. Zbog toga se toplinskoj ekonomiji i temperaturno-vremenskim parametrima rada postrojenja za sterilizaciju mlijeka treba posvetiti osobita pažnja. S povećanjem se proizvodnje steriliziranog mlijeka u aseptičkom pakovanju povećava interes za optimizaciju toplinske obrade mlijeka pri sterilizaciji mlijeka.
Ključne riječi
mlijeko; sterilizacija; postrojenje; optimizacija toplinskih parametara
Hrčak ID:
96784
URI
Datum izdavanja:
2.4.1975.
Posjeta: 1.288 *