Original scientific paper
Neki kemijski parametri kefira proizvedenog upotrebom različite kompozicije startera
Tihomir Milković
; Tehnološki fakultet, Leskovac
Jovan Petrović
Abstract
Kompozicija startera je značajan činioc koji određuje karakter biokemijskih procesa. Ispitivali smo tri vrste kefira. Za kefir smo upotrijebili čistu kulturu kefira, za kefir II čistu kulturu kefira i čistu kulturu bakterija Str. cremoris i Str. diacetilactis, a za kefir III čistu kulturu kefira i čistu kulturu bakterija Str. lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis i Str. filant. Usporedna ispitivanja kefira I, II i III, pokazuju da nema bitne razlike u stupnju kiselosti, veličini pH, sadržaju mliječne i ugljene kiseline. Razlike koje se pojavljuju nesignifikantne su.
Keywords
Hrčak ID:
99932
URI
Publication date:
1.10.1984.
Visits: 1.811 *