Skip to the main content

Review article

Što je nutrigenomika?

Martina Bašić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Dario Zrnec ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ana Butorac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Irena Landeka Jurčević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Domagoj Đikić ; Faculty of Science, University of Zagreb
Višnja Bačun-Družina ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 204 Kb

page 37-44

downloads: 1.882

cite


Abstract

Uspjehom projekta sekvencioniranja ljudskog genoma, povećalo se razumijevanje uzroka, a time i prevencije različitih bolesti u ljudi.
Spoznalo se da mijenjajući prehrambene navike možemo spriječiti pojavu nekih bolesti. Tako se na području istraživanja prehrane razvija nova disciplina, nutrigenomika. Taj novi smjer molekularne prehrane omogućuje upoznavanje pozadine interakcije hrane koju konzumiramo i našeg genetičkog profi la, a time nam daje i mogućnost razvoja novih načina liječenja i prevencije bolesti. U ovom radu opisani su osnovni ciljevi i metode nutrigenomike te njena praktična primjena u razvoju koncepta individualne prehrane

Keywords

nutrigenomika; prehrana; humani genom; bolest

Hrčak ID:

70727

URI

https://hrcak.srce.hr/70727

Publication date:

30.6.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 4.823 *