Original scientific paper
Određivanje strukture netopljivog dekstrana proizvedenog s pomoću bakterije Leuconostoc mesenteroides NRRL B-1149 u prisutnosti maltoze
Rishikesh Shukla
; Department of Biotechnology, Indian Institute of Technology Guwahati, 781 039 Guwahati, Assam, India
Shraddha Shukla
; Department of Biotechnology, Indian Institute of Technology Guwahati, 781 039 Guwahati, Assam, India
Veselin Bivolarski
; Department of Biochemistry and Microbiology, Plovdiv University, 24 Tzar Assen Str, BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Ilia Iliev
; Department of Biochemistry and Microbiology, Plovdiv University, 24 Tzar Assen Str, BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Iskra Ivanova
; Department of General and Applied Microbiology, Biological Faculty, Sofia University, 8 Dragan Tzankov Str, BG-1164 Sofia, Bulgaria
Arun Goyal
; Department of Biotechnology, Indian Institute of Technology Guwahati, 781 039 Guwahati, Assam, India
Abstract
Leuconostoc mesenteroides NRRL B-1149 proizvodi dekstran s 52 % α-(1→6) i 40 % α-(1→3) veza. Mala topljivost dekstrana u vodi u svezi je s velikim udjelom α-(1→3) veza. Leuconostoc mesenteroides NRRL B-1149 proizvodi dva tipa enzima, dekstran saharazu, koja se aktivira u prisutnosti saharoze, i fruktan saharazu, koja djeluje u prisutnosti rafinoze, što je potvrđeno bojenjem s Coomasie brilijant plavom bojom. Netopljivi je dekstran sintetiziran pomoću djelomično pročišćene dekstran saharaze u prisutnosti maltoze. Pomoću istog je enzima proizveden i dekstran topljiv u vodi. Netopljivi je dekstran pročišćen taloženjem alkoholom i zatim okarakteriziran FTIR, 1H NMR i 13C NMR spektroskopijom. Spektralnim je analizama potvrđeno da je netopljivi dekstran, proizveden s pomoću Leuconostoc mesenteroides NRRL B-1149, povezan α-(1→6) i α-(1→3) vezama. Pomoću skenirajućeg elektronskog mikroskopa (SEM) utvrđeno je da osušeni i mljeveni dekstran ima vlaknastu strukturu.
Keywords
dekstran saharaza; Leuconostoc mesenteroides NRRL B-1149; dekstran; netopljivi dekstran; FTIR; NMR
Hrčak ID:
71054
URI
Publication date:
10.8.2011.
Visits: 4.095 *