Skip to the main content

Original scientific paper

Optimiranje proizvodnje poligalakturonaze iz Aspergillus kawachii, klonirane u Saccharomyces cerevisiae, u šaržnom i prihranjivanom šaržnom uzgoju

Natalia Lorena Rojas ; Research and Development Center for Industrial Fermentation (CINDEFI, UNLP; CCT-La Plata, CONICET), La Plata, Argentina
Gastón Ezequiel Ortiz ; Research and Development Center for Industrial Fermentation (CINDEFI, UNLP; CCT-La Plata, CONICET), La Plata, Argentina
Mariana Chesini ; Research and Development Center for Industrial Fermentation (CINDEFI, UNLP; CCT-La Plata, CONICET), La Plata, Argentina
Diego Jorge Baruque ; Institute of Biology and Experimental Medicine (IByME – CONICET), Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
Sebastián Fernando Cavalitto ; Research and Development Center for Industrial Fermentation (CINDEFI, UNLP; CCT-La Plata, CONICET), La Plata, Argentina


Full text: english pdf 166 Kb

page 316-321

downloads: 1.131

cite


Abstract

Poligalakturonaze (EC 3.2.1.15) kataliziraju hidrolizu pektina i/ili pektinske kiseline i mogu se primijeniti u prehrambenoj industriji, npr. za bistrenje soka ili ekstrakciju pektina. U radu je ispitan rast rekombinantnog kvasca Saccharomyces cerevisiae, te heterologna ekspresija kisele poligalakturonaze iz Aspergillus kawachii u šaržnom i prihranjivanom šaržnom uzgoju. U sintetičkom su mediju šaržnim uzgojem određeni kinetički i stehiometrijski parametri rekombinantnog kvasca. Pritom su dobivene ove vrijednosti: koncentracija ukupne biomase od 2,2 g/L; koncentracija proteina od 10 mg/L; enzimska aktivnost od 3 U/mL i produktivnost od 0,006 U/(mL·h). U prihranjivanom su šaržnom uzgoju primijenjene razne strategije prihranjivanja galaktozom: (i) nakon što kvasac utroši glukozu za rast, jednokratnim dodatkom galaktoze postiže se produktivnost od 0,19 U/(mL·h); (ii) nakon utroška glukoze, dvaput se doda galaktoza u jednakim koncentracijama, pri čemu je produktivnost 0,21 U/(mL·h) i (iii) simultanim prihranjivanjem glukozom i galaktozom dobivena je produktivnost od 1,32 U/(mL·h). Zaključeno je da se najbolji rezultati postižu simultanim prihranjivanjem glukozom i galaktozom. Određene su i biokemijske značajke rekombinantnog enzima: molekularna masa od približno 60 kDa, izoelektrična točka od 3,7 i sposobnost enzima da hidrolizira poligalakturonsku kiselinu pri pH=2,5.

Keywords

Aspergillus kawachii; kisela poligalakturonaza; heterologna ekspresija; prihranjivani šaržni uzgoj; prihranjivanje kosupstratom

Hrčak ID:

71058

URI

https://hrcak.srce.hr/71058

Publication date:

10.8.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.183 *