Skip to the main content

Short communication, Note

Utjecaj miješanja na fermentaciju otpada nastalog pri proizvodnji kave s pomoću Aspergillus tamarii

Isaias Nava ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University, Av. San Rafael Atlixco 186, C.P. 09340 Mexico D.F., Mexico
Ernesto Favela-Torres ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University, Av. San Rafael Atlixco 186, C.P. 09340 Mexico D.F., Mexico
Gerardo Saucedo-Castañeda ; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University, Av. San Rafael Atlixco 186, C.P. 09340 Mexico D.F., Mexico


Full text: english pdf 119 Kb

page 391-395

downloads: 1.051

cite


Abstract

Fermentacija otpada nastalog pri proizvodnji kave s pomoću plijesni Aspergillus tamarii V12307 provedena je u laboratorijskim reaktorima (bocama i kolonama), te je ispitan utjecaj četiriju frekvencija miješanja (2,0; 2,7; 4,0 i 8,0 dan-1) na rast plijesni, i to indirektno, tj. mjerenjem proizvodnje ugljičnog dioksida, spora i pektin metilesteraze. Otpad nastao pri proizvodnji kave upotrijebljen je kao jedini izvor hranjiva. Povećanje udjela vezanih čestica primijećeno je nakon 12 sati uzgoja u bocama bez miješanja. Miješanje je smanjilo udjel vezanih čestica, ali nije bitno utjecalo na proizvodnju pektin metilesteraze. Također nije utjecalo na proizvodnju CO2, potrošnju kisika ili sporulaciju, što znači da povremeno miješanje supstrata nije oštetilo micelij plijesni. Takvim se miješanjem mogu smanjiti ograničenja u prijenosu topline i mase u industrijskim reaktorima.

Keywords

otpad nastao pri proizvodnji kave; fermentacija na čvrstoj podlozi; utjecaj miješanja

Hrčak ID:

71071

URI

https://hrcak.srce.hr/71071

Publication date:

10.8.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.109 *