Short communication, Note
Utjecaj miješanja na fermentaciju otpada nastalog pri proizvodnji kave s pomoću Aspergillus tamarii
Isaias Nava
; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University, Av. San Rafael Atlixco 186, C.P. 09340 Mexico D.F., Mexico
Ernesto Favela-Torres
; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University, Av. San Rafael Atlixco 186, C.P. 09340 Mexico D.F., Mexico
Gerardo Saucedo-Castañeda
; Department of Biotechnology, Metropolitan Autonomous University, Av. San Rafael Atlixco 186, C.P. 09340 Mexico D.F., Mexico
Abstract
Fermentacija otpada nastalog pri proizvodnji kave s pomoću plijesni Aspergillus tamarii V12307 provedena je u laboratorijskim reaktorima (bocama i kolonama), te je ispitan utjecaj četiriju frekvencija miješanja (2,0; 2,7; 4,0 i 8,0 dan-1) na rast plijesni, i to indirektno, tj. mjerenjem proizvodnje ugljičnog dioksida, spora i pektin metilesteraze. Otpad nastao pri proizvodnji kave upotrijebljen je kao jedini izvor hranjiva. Povećanje udjela vezanih čestica primijećeno je nakon 12 sati uzgoja u bocama bez miješanja. Miješanje je smanjilo udjel vezanih čestica, ali nije bitno utjecalo na proizvodnju pektin metilesteraze. Također nije utjecalo na proizvodnju CO2, potrošnju kisika ili sporulaciju, što znači da povremeno miješanje supstrata nije oštetilo micelij plijesni. Takvim se miješanjem mogu smanjiti ograničenja u prijenosu topline i mase u industrijskim reaktorima.
Keywords
otpad nastao pri proizvodnji kave; fermentacija na čvrstoj podlozi; utjecaj miješanja
Hrčak ID:
71071
URI
Publication date:
10.8.2011.
Visits: 2.109 *