Skip to the main content

Professional paper

Izolacija aktivnih tvari iz sjemena biljke sikavice (Silybum marianum) i određivanje njihove antioksidacijske aktivnosti

D. Gašo-Sokač ; Faculty of Food Technology, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia
S. Kovač ; Faculty of Food Technology, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia
V. Bušić ; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 369 Kb

page 441-445

downloads: 1.460

cite


Abstract

Opisana je izolacija silimarina, smjese dobro definiranih flavonolignana, iz sjemena biljke sikavice (Silybum marianum). Silimarin je ekstrahiran acetonom iz deoleinizirana sjemena bez zagrijavanja. Iskorištenje je iznosilo Y = 4,1 %. Antioksidacijska aktivnost silimarina određena je na sobnoj temperaturi kolorimetrijski 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH) pri λ = 515 nm. Aktivnost je određena na temelju smanjenja apsorbancije, kao rezultat promjene boje DPPH iz purpurne u žutu. Dobiveni rezultati pokazuju da je askorbinska kiselina znatno jači antioksidans od ispitivana silimarina, ali je silimarin znatno jači hvatač radikala DPPH od standarda silibinina.

Keywords

silimarin; sikavica; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

71387

URI

https://hrcak.srce.hr/71387

Publication date:

5.9.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.049 *