Skip to the main content

Professional paper

Izolacija aktivnih tvari iz sjemena biljke sikavice (Silybum marianum) i određivanje njihove antioksidacijske aktivnosti

D. Gašo-Sokač ; Faculty of Food Technology, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia
S. Kovač ; Faculty of Food Technology, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia
V. Bušić ; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 369 Kb

page 441-445

downloads: 1.366

cite


Abstract

Opisana je izolacija silimarina, smjese dobro definiranih flavonolignana, iz sjemena biljke sikavice (Silybum marianum). Silimarin je ekstrahiran acetonom iz deoleinizirana sjemena bez zagrijavanja. Iskorištenje je iznosilo Y = 4,1 %. Antioksidacijska aktivnost silimarina određena je na sobnoj temperaturi kolorimetrijski 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH) pri λ = 515 nm. Aktivnost je određena na temelju smanjenja apsorbancije, kao rezultat promjene boje DPPH iz purpurne u žutu. Dobiveni rezultati pokazuju da je askorbinska kiselina znatno jači antioksidans od ispitivana silimarina, ali je silimarin znatno jači hvatač radikala DPPH od standarda silibinina.

Keywords

silimarin, sikavica, antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

71387

URI

https://hrcak.srce.hr/71387

Article data in other languages: english

Visits: 2.436 *