Professional paper
Izolacija aktivnih tvari iz sjemena biljke sikavice (Silybum marianum) i određivanje njihove antioksidacijske aktivnosti
D. Gašo-Sokač
; Faculty of Food Technology, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia
S. Kovač
; Faculty of Food Technology, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia
V. Bušić
; Department of Chemistry, J. J. Strossmayer University, Osijek, Croatia
Abstract
Opisana je izolacija silimarina, smjese dobro definiranih flavonolignana, iz sjemena biljke sikavice (Silybum marianum). Silimarin je ekstrahiran acetonom iz deoleinizirana sjemena bez zagrijavanja. Iskorištenje je iznosilo Y = 4,1 %. Antioksidacijska aktivnost silimarina određena je na sobnoj temperaturi kolorimetrijski 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH) pri λ = 515 nm. Aktivnost je određena na temelju smanjenja apsorbancije, kao rezultat promjene boje DPPH iz purpurne u žutu. Dobiveni rezultati pokazuju da je askorbinska kiselina znatno jači antioksidans od ispitivana silimarina, ali je silimarin znatno jači hvatač radikala DPPH od standarda silibinina.
Keywords
silimarin; sikavica; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
71387
URI
Publication date:
5.9.2011.
Visits: 3.049 *