Agronomy journal, Vol. 73 No. 1-2, 2011.
Preliminary communication
UTJECAJ OBRADE NA KONZERVACIJU VLAGE U TLU TE NA PRINOSE I SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU SOJE
Andrija Špoljar
orcid.org/0000-0001-5420-8163
Ivica Kisić
orcid.org/0000-0003-4363-3150
Ivka Kvaternjak
orcid.org/0000-0001-5994-7387
Drago Kamenjak
Jerko Gunjača
orcid.org/0000-0003-3999-4519
Vesna Orehovački
Abstract
Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2009. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na sadržaj vlage u tlu i prinose zrna soje (Glycine max L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i vlažnosti tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu soje. Najviši prinos zrna soje bio je kod intenzivne obrade (varijanta E), ali ove razlike nisu bile signifikantne (p>0,05). Najveći ukupni sadržaj bjelančevina u zrnu soje dobiven je kod reducirane obrade (varijanta B), a ukupnih masti kod intenzivne (varijanta E). Većinom su, glede sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla, dobiveni povoljniji rezultati na reduciranim varijantama obrade. Najpovoljnije stanje sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu zabilježeno je kod reducirane obrade (varijanta A) u stadiju cvatnje. Najveći sadržaj nepristupačne vlage zabilježen je kod intenzivne obrade u žetvi. Ustanovljeni su negativni korelacijski odnosi između ukupnog sadržaja bjelančevina i masti u zrnu kod svih varijanata obrade, a bili su statistički opravdani samo kod varijanata B i D (p<0,01). Budući da je jedna godina prekratko razdoblje za donošenje preciznijih zaključaka, istraživanja bi trebalo nastaviti.
Keywords
obrada tla; vlažnost tla; ukupni sadržaj bjelančevina i masti; soja
Hrčak ID:
73939
URI
Publication date:
28.10.2011.
Visits: 1.824 *