Skip to the main content

Preliminary communication

UTJECAJ OBRADE NA KONZERVACIJU VLAGE U TLU TE NA PRINOSE I SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU SOJE

Andrija Špoljar orcid id orcid.org/0000-0001-5420-8163
Ivica Kisić orcid id orcid.org/0000-0003-4363-3150
Ivka Kvaternjak orcid id orcid.org/0000-0001-5994-7387
Drago Kamenjak
Jerko Gunjača orcid id orcid.org/0000-0003-3999-4519
Vesna Orehovački


Full text: croatian pdf 487 Kb

page 93-105

downloads: 619

cite


Abstract

Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2009. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na sadržaj vlage u tlu i prinose zrna soje (Glycine max L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i vlažnosti tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu soje. Najviši prinos zrna soje bio je kod intenzivne obrade (varijanta E), ali ove razlike nisu bile signifikantne (p>0,05). Najveći ukupni sadržaj bjelančevina u zrnu soje dobiven je kod reducirane obrade (varijanta B), a ukupnih masti kod intenzivne (varijanta E). Većinom su, glede sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla, dobiveni povoljniji rezultati na reduciranim varijantama obrade. Najpovoljnije stanje sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu zabilježeno je kod reducirane obrade (varijanta A) u stadiju cvatnje. Najveći sadržaj nepristupačne vlage zabilježen je kod intenzivne obrade u žetvi. Ustanovljeni su negativni korelacijski odnosi između ukupnog sadržaja bjelančevina i masti u zrnu kod svih varijanata obrade, a bili su statistički opravdani samo kod varijanata B i D (p<0,01). Budući da je jedna godina prekratko razdoblje za donošenje preciznijih zaključaka, istraživanja bi trebalo nastaviti.

Keywords

obrada tla; vlažnost tla; ukupni sadržaj bjelančevina i masti; soja

Hrčak ID:

73939

URI

https://hrcak.srce.hr/73939

Publication date:

28.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.824 *