Original scientific paper
Unos kuhinjske soli i arterijski tlak u općoj populaciji
Jovana Đurić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Vitale
; University of Zagreb, School of Medicine, School of Public Health „A. Stampar“, Rockefeller st 4, 10000 Zagreb, Croatia
Slavica Paradinović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bojan Jelaković
; University of Zagreb, Medical School, Clinical Hospital Center Zagreb, Kišpatićeva 12, Zagreb, Croatia
Abstract
Veliki broj studija pokazao je da je povećan unos soli značajan čimbenik rizika kako za kardiovaskularne bolesti tako i za hipertenziju. Cilj ovog rada bio je istražiti postoji li povezanost povećanog unosa soli s hipertenzijom u općoj populaciji. U studiju je uključeno 93 slučajno odabranih ispitanika iz dvije ordinacije obiteljske medicine. Podaci o prehrambenom statusu dobiveni su upitnikom i antropometrijskim mjerenjem, arterijski tlak je određen kao mjera rizika za hipertenziju, a količina unesene soli metodom sakupljanja 24-satnog urina. Rezultati su pokazali da nije bilo povezanosti unosa soli s hipertenzijom, ali pronađena je povezanost unosa soli s pretilošću i metaboličkim sindromom. Ovi rezultati ukazuju da bi jedan od ciljeva edukativnih programa o prehrani trebao biti usmjeren ka smanjenju unosa kuhinjske soli te smanjenju
pretilosti. Također, rezultati upućuju na potrebu za većom uključenošću nutricionista/dijetetičara u rad primarne zdravstvene zaštite.
Keywords
opća populacija; unos soli; arterijski tlak; pretilost; edukacija o prehrani
Hrčak ID:
76265
URI
Publication date:
31.12.2011.
Visits: 2.957 *