Skip to the main content

Conference paper

Kontaminacija hrane i agroproizvoda u Republici Makedoniji

Vladimir Kendrovski
Elisaveta Stikova
Lence Kolevska


Full text: english pdf 68 Kb

page 69-73

downloads: 1.163

cite


Abstract

Republika Makedonija ima 662.000 ha kultiviranih poljoprivrednih površina s dobro organiziranom poljoprivrednom proizvodnjom. Pored brojnog deficitarnog industrijskog izvoza, Makedonija je dobro poznati proizvođač ponajprije poljoprivrednih proizvoda. Tijekom proteklog 10 godišnjeg razdoblja (1991-1999) prehrambeni su proizvodi uključeni u sistematsku kontrolu u autoriziranim laboratorijima te je tako od 6500 proizvoda 1991. godine do 36000 uzoraka analizirano na zdravstvenu ispravnost, mikrobiološke i kemijske parametre. Mikrobiološka kontaminacija hrane uzrokovala je nekoliko akcidenata a objavljeni broj žrtava kretao se od 1578 u 1995. god. do 126 osoba u 1995. god. Uočljiv je trend smanjenja uzoraka hrane koji nisu za ljudsku prehranu u svim vrstama hrane. Od kemijskih parametara jedino je za aditive uočen trend porasta broja uzoraka koji ne zadovoljavaju kriterije za ljudsku prehranu. Najveći broj uzoraka koji nisu bili prihvatljivi, u odnosu na sve analizirane uzorke, zabilježen je 1998. god. (6,9%) i 1999. god. (4,9%).

Keywords

kemijski parametri; kontaminacija hrane; mikrobiološki parametri

Hrčak ID:

579

URI

https://hrcak.srce.hr/579

Publication date:

27.4.2001.

Article data in other languages: english

Visits: 2.139 *