Skip to the main content

Other

Procjena dobrobiti u klaonici svinja

Tomislav Mikuš ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Bela Njari ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Mario Bratulić ; Puris d.d., Sveti Petar u šumi, Pazin, Croatia
Zvonimir Kozačinski ; Veterinary station Velika Gorica, Sisačka bb, Velika Gorica, Croatia


Full text: croatian pdf 1.016 Kb

page 337-339

downloads: 897

cite

Full text: english pdf 1.540 Kb

page 364-367

downloads: 534

cite


Abstract

Sažetak Cilj ovog rada bio je razviti vlastiti model procjene dobrobiti u klaoničkom objektu i temeljem testiranja utvrditi daljnje korake u razvoju ovog modela. Dobrobit u objektu je procijenjena prema obrascu razvijenom na Zavodu za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, na temelju dosadašnjih znanstvenih spoznaja. Obrazac sadrži sve važnije elemente procesa klanja u kojima postoji rizik od stresa. Ovaj način procjene primijenjen je na 10 tovnih svinja, mase od 95 – 105 kg. Osobit naglasak je stavljen na stun to stick interval, i dokazano da je taj interval znatno duži zbog loše raspodjele radnika unutar klaonice, te predugačkog vremena aplikacije električne struje. Ovaj rad predstavlja važan dio u daljnjem razvoju našeg modela procjene dobrobiti.

Keywords

procjena klaonice; vrijeme od omamljivanja do iskravrenja; tovne svinje

Hrčak ID:

80791

URI

https://hrcak.srce.hr/80791

Publication date:

14.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.444 *