Skip to the main content

Preliminary communication

Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja

Đuro Senčić ; Department for animal husbandry, Faculty of Agriculture in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek
Danijela Samac ; Department for animal husbandry, Faculty of Agriculture in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek
Josip Novoselec ; Department for animal husbandry, Faculty of Agriculture in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek


Full text: croatian pdf 171 Kb

page 38-41

downloads: 978

cite

Full text: english pdf 145 Kb

page 66-69

downloads: 553

cite


Abstract

Sažetak U istraživanje je uključeno po 10 šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja. Svinje obje skupine su tovljene do 130 kg tjelesne mase. Proizvodni sustavi držanja svinja (poluotvoreni i otvoreni) imali su značajan utjecaj na neka od analiziranih svojstava slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja. Šunke od svinja iz otvorenog sustava u odnosu na šunke od svinja iz poluotvorenog sustava imale su značajno veću „L“ vrijednost (39,50 : 35,30) i „a“ vrijednost (20,00 : 17,50) za boju, veći sadržaj sirovih masti (12,00 : 10,00), veću ocjenu za izgled presjeka (6,50 : 5,00), miris (9,00 : 8,50) i okus (14,50 : 14,00). Nisu utvrđene značajne razlike između šunki svinja iz otvorenog i poluotvorenog sustava s obzirom na pH vrijednost (5,70 : 5,65), „b“ vrijednost za boju (6,50 : 6,45), aw (0,86 : 0,85), sadržaj NaCl (6,00% : 5,95%), vode (52,30% : 54,00%), sirovih proteina (27,70% : 27,50%) i pepela (8,00% : 8,50%) te ocjenu vanjskog izgleda (6,65 : 6,50) i čvrstoće (8,00 : 8,50). Utjecaj proizvodnih sustava na kvalitetu šunki, proizašao je iz interakcije uvjeta držanja, sastava hrane i genotipa svinja na kvalitetu butova, tj. sirovine za proizvodnju šunke.

Keywords

slavonska šunka; crna slavonska svinja; poluotvoreni sustav; otvoreni sustav

Hrčak ID:

80813

URI

https://hrcak.srce.hr/80813

Publication date:

1.2.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.771 *