Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj vremena maceracije na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost vina Teran (Vitis vinifera L.)

Tomislav Plavša ; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Nina Jurinjak ; Polytechnic of Rijeka, Department of Agriculture, K. Huguesa 6, HR-52440 Poreč, Croatia
Domo Antunović ; Polytechnic of Rijeka, Department of Agriculture, K. Huguesa 6, HR-52440 Poreč, Croatia
Đordano Peršurić ; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Karin Kovačević Ganić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Technology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 182 Kb

page 152-158

downloads: 1.443

cite


Abstract

Istraživan je utjecaj trajanja maceracije (5, 10, 15 i 20 dana) na ekstrakciju i koncentraciju antocijana, fenolnih kiselina (hidroksibenzojeva, galna, protokatehinska, vanilinska, siringinska, kafeinska i p-kumarinska kiselina), na sastav flavan-3-ola i vanilinski indeks te antioksidacijsku aktivnost crvenog vina Teran (Vitis vinifera L.). Fenolni su spojevi određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV/VIS PDA detekciju; vanilinski indeks spektrofotometrijski uz UV-VIS detekciju, a ukupni antioksidacijski kapacitet vina trima različitim metodama: DPPH, ABTS+ i FRAP metodom. Duljim vremenom maceracije povećava se koncentracija fenolnih kiselina i flavan-3-ola [(+)-katehina i (-)-epikatehina] te vanilinski indeks. Maksimalna koncentracija antocijana postiže se pri maceraciji od 10 dana. U vinu Teran najviše ima malvidin-3-glukozida, malvidin-3-glukozidnog acetata i petunidin-3-glukozida. Antioksidacijska aktivnost vina signifikantno se povećavala s produljenom maceracijom, a i udjel ukupnih fenola (p<0.001). Najbolje su ocijenjena senzorska svojstva vina proizvedena maceracijom tijekom 10 dana.

Keywords

vino Teran; fenolni sastav; antioksidacijska aktivnost; vrijeme maceracije

Hrčak ID:

83360

URI

https://hrcak.srce.hr/83360

Publication date:

18.6.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.890 *