Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj defolijacije na koncentraciju fenolnih i organskih kiselina u moštu te vinu Malvazije istarske

Marijan Bubola orcid id orcid.org/0000-0003-1034-2250 ; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Đordano Peršurić ; Institute of Agriculture and Tourism, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Karin Kovačević Ganić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Technology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marko Karoglan ; Faculty of Agriculture, Department of Viticulture and Enology, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Bernard Kozina ; Faculty of Agriculture, Department of Viticulture and Enology, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 333 Kb

page 159-166

downloads: 1.070

cite


Abstract

Fenolne kiseline, tj. hidroksicimetne i hidroksibenzojeve kiseline te njihovi derivati, najzastupljenija su skupina fenolnih spojeva u moštu i vinu bijelih kultivara vinove loze. U ovom je radu istražen utjecaj defolijacije u zoni rasta grozda na koncentraciju hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih i organskih kiselina u moštu i vinu Malvazije istarske. Lišće je odstranjeno u tri različite fenofaze rasta i razvoja vinove loze: prije cvatnje, u fazi zametanja bobica i u fazi šare. Kontrolna obrada kada nije bila primijenjena defolijacija također je bila sastavni dio istraživanja. U fazi šare primijenjena su dva intenziteta defolijacije. Fenolne su kiseline identificirane i kvantificirane visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom. Uzorci mošta pri obradi defolijacijom prije cvatnje i u fazi zametanja bobica imali su najmanju koncentraciju vinske i najveću koncentraciju jabučne kiseline, dok su oba tretmana primijenjena u fazi šare imala najmanju koncentraciju jabučne i najveću koncentraciju vinske kiseline. Obradom prije cvatnje dobiveno je kudikamo manje hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina u moštu u usporedbi s ostalim postupcima što se međusobno nisu bitno razlikovali po koncentraciji ukupnih hidroksicimetnih kiselina. Koncentracija hidroksibenzojevih kiselina u moštu bila je manja u oba tretmana primijenjena u fazi šare u usporedbi s defolijacijom u fazi zametanja bobica i kontrolnom obradom. Koncentracije hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih i organskih kiselina u vinu bile su iste kao i one u moštu. Izborom fenofaze u kojoj se primjenjuje defolijacija može se utjecati na koncentraciju fenolnih i organskih kiselina u moštu i vinu bijelih kultivara vinove loze.

Keywords

defolijacija; fenolne kiseline; organske kiseline; Malvazija istarska; mošt; vino

Hrčak ID:

83361

URI

https://hrcak.srce.hr/83361

Publication date:

18.6.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.210 *