Original scientific paper
Utjecaj gnojidbe dušikom na akumulaciju nitrata te udjel minerala i glukozinolata u sortama brokule
Sanja Fabek
orcid.org/0000-0002-2708-5214
; Department of Vegetable Crops, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Nina Toth
; Department of Vegetable Crops, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivana Radojčić Redovniković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mirjana Herak Ćustić
; Department of Plant Nutrition, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Božidar Benko
orcid.org/0000-0001-9358-8787
; Department of Vegetable Crops, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivanka Žutić
; Department of Vegetable Crops, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Promjenjiv sastav bioaktivnih i mineralnih tvari glavni je problem pri proizvodnji povrća kao funkcionalne hrane zbog genetskih, abiotskih i agronomskih čimbenika (posebice gnojidbe) koji mogu utjecati na hranidbenu i zdravstvenu vrijednost povrća. Da bi se postigao što veći prinos, proizvođači često primjenjuju veliku količinu dušičnog gnojiva, zbog čega se akumulira nitrat, pa se smanjuje kvaliteta cvata brokule. Do sada nisu poznati podaci o udjelu bioaktivnih tvari i minerala u cvatu brokule uzgajane po načelima dobre poljoprivredne prakse u Hrvatskoj. Stoga je svrha istraživanja bila utvrditi utjecaj gnojidbe dušikom na sastav glukozinolata, nekih minerala (kalija, kalcija i dušika) te na količinu nitrata u vršnom cvatu brokule tijekom različitih rokova uzgoja. Pokusi su provedeni tijekom proljetno-ljetnog i ljetno-jesenskog uzgoja godine 2009. prema metodi slučajnoga bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Testirane su dvije sorte brokule (Marathon i Parthenon) i četiri razine gnojidbe dušikom (0, 60, 120 i 240 kg N/ha). Utvrđen je opravdani utjecaj sorte i dušične gnojidbe na nutritivnu kvalitetu vršnog cvata brokule u oba roka uzgoja. Tijekom proljetno-ljetnog roka uzgoja u cvatu brokule ustanovljene su kudikamo veće prosječne vrijednosti ukupnih glukozinolata (12,82 μmol/g suhe tvari) i kalcija (1,12 % Ca). Prevladavajući glukozinolati u tom su uzgojnom roku bili glukobrasicin i neoglukobrasicin. U ljetno-jesenskom roku uzgoja utvrđena je veći udjel nitrata, dušika i glukorafanina (553 mg NO3/kg svježe tvari; 5,4 % N i 5,4 μmol/g suhe tvari), dok su prevladavajući pojedinačni glukozinolati bili glukorafanin i glukobrasicin. Kombinacijom sorte Marathon i gnojidbe sa 120 ili 240 kg N/ha postignute su visoke vrijednosti ukupnih glukozinolata i pojedinih minerala te udjel nitrata u dopuštenom rasponu, pa se može preporučiti u konvencionalnoj proizvodnji brokule u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske.
Keywords
Brassica oleracea L. var. italica; rok uzgoja; glukorafanin; neoglukobrasicin; kalij i kalcij; dušik
Hrčak ID:
83860
URI
Publication date:
18.6.2012.
Visits: 2.977 *