Short communication, Note
Ovisnost količine lignana, dobivene in vitro fermentacijom, o udjelu neškrobnih polisaharida u žitaricama
Elena Bartkiene
; Department of Food Safety and Animal Hygiene, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Tilzes g. 18, LT-47181 Kaunas, Lithuania
Grazina Juodeikiene
; Department of Food Technology, Kaunas University of Technology, Radvilenu pl. 19, LT-50245 Kaunas, Lithuania
Loreta Basinskiene
; Department of Food Technology, Kaunas University of Technology, Radvilenu pl. 19, LT-50245 Kaunas, Lithuania
Abstract
U posljednje se vrijeme sve više pozornosti posvećuje istraživanju lignana, tj. prehrambenih biljnih vlakana bogatih fitoestrogenima, koja sprečavaju razvoj različitih bolesti uzrokovanih hormonskim poremećajem. U radu su istraženi fitoestrogeni iz prehrambenih biljnih vlakana te njihovi derivati. Svrha je rada bila utvrditi ovisnost količine enterolignana, nastalih iz njihovih prekurzora pod utjecajem crijevne mikroflore, i to enterolaktona i enterodiola, o udjelu neškrobnih polisaharida u različitim žitaricama (pšenica, raž, ječam i zob). Pritom je provedena in vitro fermentacija žitarica, a nastali enterolaktoni i enterodioli kvantitativno su određeni pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC) s kulometrijskim detektorom. Količina se lignana u raznim proizvodima od žitarica razlikovala od 78,3 do 321,9 nmol/g, i to od 8,7 do 149,3 nmol/g enterodiola i od 64,4 do 278,3 nmol/g enterolignana. Utvrđeno je da je količina lignana u mekinjama dvaput veća od one u integralnom brašnu. Ustanovljena je neposredna ovisnost udjela neškrobnih polisaharida o količini enterolignana i enterolaktona, zatim udjela pentoza o količini enterolignana i enterolaktona, udjela arabinoze ili ksiloze o količini enterolaktona, te udjela galaktoze o količini enterodiola. Dobiveni rezultati pokazuju da količina lignana u proizvodima od žitarica ovisi o udjelu pentoza i njihovoj konverziji u enterolignane.
Keywords
enterolignani; enterolakton; enterodiol; neškrobni polisaharidi; in vitro fermentacija; žitarice
Hrčak ID:
83938
URI
Publication date:
18.6.2012.
Visits: 1.841 *