Skip to the main content

Professional paper

Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača

Nada Knežević ; Podravka d.d. Ante Starčevića 32; 48000 Koprivnica, Croatia
Mario Šćetar orcid id orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Kata Galić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 351 Kb

page 126-131

downloads: 993

cite

Full text: english pdf 351 Kb

page 126-131

downloads: 691

cite


Abstract

Nanotehnologija je jedna od najnovijih tehnologija koja je našla svoju primjenu u raznim granama industrije, uključujući i prehrambenu industriju. Ona ima važan utjecaj na znanost o hrani od toga kako je hrana proizvedena pa sve do toga kako je zapakirana. Nanotehnologija nudi niz prednosti za industriju i potrošače, ali treba uzeti u obzir i moguće rizike. Dostupna literatura ukazuje da mnoge nejasnoće oko nanomaterijala još uvijek postoje, uključujući i mogućnost bioakumulacije pa tako i potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje. Dok je moguća primjena
nanotehnologije zaista široka i raznolika, razvoj se suočio s određenim oprezom, a napredak može biti stopiran zbog nedostatnog financiranja projekata i zbog potencijalnih rizika.
U ovom radu prikazani su aspekti primjene nanotehnologije u prehrambenoj industriji, zakonodavni okvir te mišljenje potrošača o pitanju korištenja nanotehnologije u hrani.

Keywords

hrana; nanotehnologija; nanomaterijal; istraživanje potrošača

Hrčak ID:

84937

URI

https://hrcak.srce.hr/84937

Publication date:

24.7.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.300 *