Skip to the main content

Review article

Proteomički pristup istraživanju pčelinjih proizvoda, tj. matične mliječi, propolisa i meda

Polona Jamnik ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Peter Raspor ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Branka Javornik ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Agronomy, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Full text: english pdf 105 Kb

page 270-274

downloads: 1.787

cite


Abstract

Pčelinji proizvodi, kao što su matična mliječ, med i propolis, imaju višestruku ulogu u biološkim procesima. U ovom su radu prikazane proteomičke metode koje se koriste za proučavanje mehanizma njihova djelovanja i sigurnosti hrane. Proteomički je pristup, osim za proučavanje biološke aktivnosti pčelinjih proizvoda na molekularnoj razini, primijenjen i pri analizi proteina, tj. bioaktivnih sastojaka tih proizvoda.

Keywords

proteomika; bioaktivni spojevi; propolis; matična mliječ; med; kvasac

Hrčak ID:

86921

URI

https://hrcak.srce.hr/86921

Publication date:

14.9.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.196 *