Review article
Proteomički pristup istraživanju pčelinjih proizvoda, tj. matične mliječi, propolisa i meda
Polona Jamnik
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Peter Raspor
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Branka Javornik
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Agronomy, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Pčelinji proizvodi, kao što su matična mliječ, med i propolis, imaju višestruku ulogu u biološkim procesima. U ovom su radu prikazane proteomičke metode koje se koriste za proučavanje mehanizma njihova djelovanja i sigurnosti hrane. Proteomički je pristup, osim za proučavanje biološke aktivnosti pčelinjih proizvoda na molekularnoj razini, primijenjen i pri analizi proteina, tj. bioaktivnih sastojaka tih proizvoda.
Keywords
proteomika; bioaktivni spojevi; propolis; matična mliječ; med; kvasac
Hrčak ID:
86921
URI
Publication date:
14.9.2012.
Visits: 3.196 *