Skip to the main content

Review article

Primjena muzikoterapije kod djece s poremećajem iz autističnog spektra

Ksenija Burić Sarapa ; Poduka stranog jezika i glazbe Happy Melody, Zagreb, Hrvatska
Ana Katušić ; Dnevni centar za rehabilitaciju Mali dom - Zagreb


Full text: croatian pdf 535 Kb

page 124-132

downloads: 1.757

cite


Abstract

Muzikoterapija je disciplina koja koristi jezik zvukova i glazbe u odnosu klijenta i terapeuta kao sredstvo unutar sistematičnog procesa intervencije s preventivnim, rehabilitacijskim i terapijskim ciljevima. Osnovna struktura terapijskog procesa uključuje definiranje potreba, planiranje intervencija i evaluaciju ishoda.
Uzimajući u obzir poteškoće koje nalazimo kod djece s poremećajem iz autističnog spektra, možemo uočiti da disfunkcija središnjeg živčanog sustava onemogućava kodiranje i interpretiranje informacija poput govornog jezika i facijalne ekspresije. Zato su djeci s poremećajem iz autističnog spektra poruke koje primaju nejasne i zbunjujuće, a posljedica toga je njihovo povlačenje iz socijalne interakcije. Stvaranje glazbe kroz kliničku improvizaciju u procesu muzikoterapije predstavlja sredstvo postizanja određene komunikacijske razmjene, koje može potpomoći razvoj komunikacijskih, kognitivnih i socijalno-emocionalnih vještina.
Svrha ovog rada je prikazati osnove primjene muzikoterapije kod djece s poremećajem iz autističnog spektra, predstaviti najčešće modele rada s ovom populacijom klijenata, kao i ponuditi pregled dosadašnjih spoznaja o učincima njenih intervencija.

Keywords

muzikoterapija; poremećaj iz autističnog spektra; glazbena improvizacija; komunikacija; procjena

Hrčak ID:

87776

URI

https://hrcak.srce.hr/87776

Publication date:

5.11.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 4.997 *