Skip to the main content

Preliminary communication

Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi

Mario Bratulić ; Puris d.d. Pazin, Croatia;
mr. Nenad Cukon, ; The Ministry of Agriculture, Fishing and Rural Development of the Republic of Croatia, Veterinary Directorate
Lidija Kozačinski ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, Zagreb
Milena Ćustić, ing.
Silvija Hafner, dipl.ing.


Full text: english pdf 154 Kb

page 259-262

downloads: 443

cite

Full text: croatian pdf 169 Kb

page 228-231

downloads: 1.060

cite


Abstract

Sažetak
Za potrebe našeg istraživanja održivosti purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi, istraživani su uzorci svježeg purećeg
mesa i to: pureći file, odrezak, zabatak, mljeveni batak i pureći file tretiran s mješavinom aditivom. Meso je pakirano u kontroliranim
uvjetima uz uporabu gotove smjese BIOGON OC 30 s odnosom plinova 70% O2 : 30% CO2 . Uzorci mesa pohranjeni su na temperaturi
od 4°C do 6 °C. Mikrobiološka i senzorička pretraga pakiranog mesa učinjena je 1., 4., 8. i 12. dana, a za tretirani pureći file s mješavinom
aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa (E 262, E331, E500, E301) i 15.dan. Rezultati su pokazali da se pureće meso pakirano
u MAP-u s udjelom kisika od 70% može u optimalnim uvjetima pohrane održati ispravnim za ljudsku prehranu u preporučenom
roku od 8 dana, u kojem su uzorci mesa i dalje u dopuštenim granicama parametara za ocjenu higijenske ispravnosti istih. Preporučen
rok trajanja za tretirano pureće meso s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa je do 12 dana.

Keywords

svježe pureće meso; pakiranje; modificirana atmosfera

Hrčak ID:

89896

URI

https://hrcak.srce.hr/89896

Publication date:

15.6.2012.

Article data in other languages: english italian german

Visits: 2.947 *