Preliminary communication
Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
Mario Bratulić
; Puris d.d. Pazin, Croatia;
mr. Nenad Cukon,
; The Ministry of Agriculture, Fishing and Rural Development of the Republic of Croatia, Veterinary Directorate
Lidija Kozačinski
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Heinzelova 55, Zagreb
Milena Ćustić, ing.
Silvija Hafner, dipl.ing.
Abstract
Sažetak
Za potrebe našeg istraživanja održivosti purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi, istraživani su uzorci svježeg purećeg
mesa i to: pureći file, odrezak, zabatak, mljeveni batak i pureći file tretiran s mješavinom aditivom. Meso je pakirano u kontroliranim
uvjetima uz uporabu gotove smjese BIOGON OC 30 s odnosom plinova 70% O2 : 30% CO2 . Uzorci mesa pohranjeni su na temperaturi
od 4°C do 6 °C. Mikrobiološka i senzorička pretraga pakiranog mesa učinjena je 1., 4., 8. i 12. dana, a za tretirani pureći file s mješavinom
aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa (E 262, E331, E500, E301) i 15.dan. Rezultati su pokazali da se pureće meso pakirano
u MAP-u s udjelom kisika od 70% može u optimalnim uvjetima pohrane održati ispravnim za ljudsku prehranu u preporučenom
roku od 8 dana, u kojem su uzorci mesa i dalje u dopuštenim granicama parametara za ocjenu higijenske ispravnosti istih. Preporučen
rok trajanja za tretirano pureće meso s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa je do 12 dana.
Keywords
svježe pureće meso; pakiranje; modificirana atmosfera
Hrčak ID:
89896
URI
Publication date:
15.6.2012.
Visits: 2.947 *