Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nepodnošljivost (intolerancija) laktoze i potrošnja mlijeka

Robert Sieber ; Federal Dairy Research Station, Liebefeld, CH-3003 Berne, Switzerland


Puni tekst: engleski pdf 1.841 Kb

str. 151-164

preuzimanja: 1.279

citiraj


Sažetak

Disaharid laktoza predstavlja jedan od glavnih sastojaka mlijeka. Tijekom probave hidrolizira se djelovanjem enzima ß-galaktozidaze, u glukozu i galaktozu. Aktivnost laktaze smanjuje se kod većine rasa (s izuzetkom Kavkaske rase) i to nakon perioda dojenja. Unošenjem veće količine laktoze u organizam javljaju se različiti simptomi poput naduvenosti, vjetrova, boli u trbuhu, diareje i dr. Ova pojava naziva se intolerancija (nepodnošljivost) laktoze ili neprobavljivost laktoze, koja se može pojaviti čak i kod dijela Kavkaske rase. U povijesti se ova pojava koristila da bi se ljudi odbili od konzumiranja mlijeka. Međutim modema znanost je dokazala da ljudi koji ne podnose laktozu mogu konzumirati jednu do dvije šalice mlijeka dnevno bez značajnijih poteškoća. Ova grupa ljudi također može konzumirati sir koji sadržava malu količinu laktoze ili sir u kojem nema laktoze. Istraživanja tijekom 15 godina su pokazala da takova grupa ljudi vrlo dobro podnosi jogurt, što objašnjava prisutnošću živih bakterija mliječne kiseline i laktaze u fermentiranim mliječnim proizvodima.

Ključne riječi

nepodnošljivost laktoze; osjetljivost na laktozu; mlijeko; jogurt; sir

Hrčak ID:

93271

URI

https://hrcak.srce.hr/93271

Datum izdavanja:

4.5.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.056 *