Preliminary communication
Mogućnosti korištenja huminske kiseline u hranidbi sanskih koza
Taskin Degirmencioglu
; Department of Feed Technology and Animal Nutrition, Uludag University, Karacabey Vocational School, Türkiye
Abstract
Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdio utjecaj hranidbe s različitim sadržajem huminske kiseline na neke komponente krvi i mlijeka pasmine sanska koza. Sanske koze (2 godine starosti, 52 kg tjelesne težine) hranjene su obrocima koji su sadržavali: 0 g kg-1 huminske kiseline (T1), 1 g kg-1 huminske kiseline (T2) i 3 g kg-1 huminske kiseline (T3) u latinskom 3x3 kvadratnom dizajnu. U usporedbi s kontrolnom, T1 - tretirana skupina proizvela je više mlijeka na dan (P<0,05; 2,45 vs 2,11 kg d-1), i ta je količina bila slična onoj T2-tretirane skupine. Udjeli masti (3,55, 3,67 i 3,58%), bezmasne tvari (SNF) (8,41, 8,30 i 8,58%), proteina (3,73, 3,60 i 3,92%) i laktoze (3,82, 3,83 i 3,77) bili su slični za T1, T2 i T3 skupine. Prisutnost huminske kiseline značajno smanjuje ukupni kolesterol u krvi (P<0,05; 124,1, 100,8 i 102,2 mg dL-1) za T1, T2 i T3, respektivno. Razina LDL kolesterola u krvnom serumu T1, T2 i T3 skupine bile su 23,49, 15,14 i 16,19 mg dL-1, respektivno (P<0,05). Potrebno je provesti daljnja istraživanja radi utvrđivanja djelovanja huminske kiseline na proizvodne rezultate koza.
Keywords
huminska kiselina; koza; sastav mlijeka; krvni metaboliti
Hrčak ID:
94304
URI
Publication date:
21.12.2012.
Visits: 2.534 *