Skip to the main content

Original scientific paper

Biotehnološka primjena kvasca Yarrowia lipolytica uzgojenog u uvjetima nedostatka tiamina

Svetlana V. Kamzolova orcid id orcid.org/0000-0003-4326-2345 ; G. K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Maria N. Chiglintseva ; Pushchino Branch of Moscow State University, Microdistrict 'V' 25, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Alsu I. Yusupova ; G. K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Natalia G. Vinokurova ; G. K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Valentina Ya. Lysanskaya ; G. K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Igor G. Morgunov ; G. K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia


Full text: english pdf 142 Kb

page 412-419

downloads: 1.145

cite


Abstract

Auksotrofni kvasac Yarrowia lipolytica VKM Y-2412 uzgojen je na podlozi s etanolom u uvjetima nedostatka tiamina, što je dovelo do nastajanja α-ketoglutarne kiseline. Ispitana je ovisnost njezine sinteze o pH-vrijednosti, opskrbljenosti kisikom i etanolom, te koncentracijama cinka i željeza. U optimalnim je uvjetima kvasac Y. lipolytica proizveo 88,7 g/L α-ketoglutarne kiseline. Podloga za uzgoj koja je sadržavala α-ketoglutarnu kiselinu kemijski je obrađena vodikovim peroksidom, što je dovelo do nastajanja značajne koncentracije sukcinske kiseline (71,7 g/L). Daljnjom izravnom esterifikacijom sukcinske kiseline uz suvišak apsolutnog etanola dobiven je dietil sukcinat. Biomasu kvasca Y. lipolytica, koji proizvodi velike količine α-ketoglutarne kiseline, karakterizira veliki udjel proteina i esencijalnih aminokiselina, slobodnih aminokiselina i neuobičajeno velika količina γ-aminomaslačne kiseline. Jedinstveni aminokiselinski sastav kvasca omogućuje njegovu primjenu u intravenoznoj prehrani i pri liječenju pacijenata antipsihoticima.

Keywords

mikrobna proizvodnja; sukcinska kiselina; α-ketoglutarna kiselina; Yarrowia lipolytica; γ-aminomaslačna kiselina; dietil sukcinat

Hrčak ID:

94491

URI

https://hrcak.srce.hr/94491

Publication date:

27.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.246 *