Skip to the main content

Short communication, Note

Kvantitativno određivanje lipaze pomoću fluoresceina

Giovanna Lomolino ; Department of Agronomy, Food Natural Resources, Animals and Environment, Agripolis, University of Padova, Viale dell’Università 16, IT-35020 Legnaro, PD, Italy
Giovanna Di Pierro ; Department of Agronomy, Food Natural Resources, Animals and Environment, Agripolis, University of Padova, Viale dell’Università 16, IT-35020 Legnaro, PD, Italy
Anna Lante ; Department of Agronomy, Food Natural Resources, Animals and Environment, Agripolis, University of Padova, Viale dell’Università 16, IT-35020 Legnaro, PD, Italy


Full text: english pdf 119 Kb

page 479-482

downloads: 3.355

cite


Abstract

U radu je opisana jednostavna i brza metoda određivanja i praćenja aktivnosti lipaze pomoću fluoresceina. Mjerenjem intenziteta fluorescencije fluoresceina može se dobiti kalibracijska krivulja s koeficijentom regresije boljim od onog dobivenog mjerenjem promjera fluorescentne zone. Kvantitativnim određivanjem intenziteta fluorescencije fluoresceina, oslobođenog hidrolizom estera fluorescein dibutirata na podlozi s agarom, ispitana je aktivnost komercijalne lipaze, te one izolirane iz obranog mlijeka. Ovom se metodom može pratiti aktivnost lipaze u reakcijskoj smjesi koja sadržava spojeve što uzrokuju zamućenje ili interferiraju s uzorkom pri mjerenju UV-spektrofotometrom i fluorimetrom. U istraživanju je upotrijebljena reakcijska smjesa od prokuhanog obranog mlijeka raspršenog na agar gelu s fluorescein dibutiratom. Daljnim bi se razvojem ova metoda mogla primijeniti u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, zaštiti okoliša i sl.

Keywords

ispitivanje na podlozi s agarom; hidrolitička aktivnost; lipaza; mlijeko

Hrčak ID:

94517

URI

https://hrcak.srce.hr/94517

Publication date:

27.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 4.415 *