Short communication, Note
Kvantitativno određivanje lipaze pomoću fluoresceina
Giovanna Lomolino
; Department of Agronomy, Food Natural Resources, Animals and Environment, Agripolis, University of Padova, Viale dell’Università 16, IT-35020 Legnaro, PD, Italy
Giovanna Di Pierro
; Department of Agronomy, Food Natural Resources, Animals and Environment, Agripolis, University of Padova, Viale dell’Università 16, IT-35020 Legnaro, PD, Italy
Anna Lante
; Department of Agronomy, Food Natural Resources, Animals and Environment, Agripolis, University of Padova, Viale dell’Università 16, IT-35020 Legnaro, PD, Italy
Abstract
U radu je opisana jednostavna i brza metoda određivanja i praćenja aktivnosti lipaze pomoću fluoresceina. Mjerenjem intenziteta fluorescencije fluoresceina može se dobiti kalibracijska krivulja s koeficijentom regresije boljim od onog dobivenog mjerenjem promjera fluorescentne zone. Kvantitativnim određivanjem intenziteta fluorescencije fluoresceina, oslobođenog hidrolizom estera fluorescein dibutirata na podlozi s agarom, ispitana je aktivnost komercijalne lipaze, te one izolirane iz obranog mlijeka. Ovom se metodom može pratiti aktivnost lipaze u reakcijskoj smjesi koja sadržava spojeve što uzrokuju zamućenje ili interferiraju s uzorkom pri mjerenju UV-spektrofotometrom i fluorimetrom. U istraživanju je upotrijebljena reakcijska smjesa od prokuhanog obranog mlijeka raspršenog na agar gelu s fluorescein dibutiratom. Daljnim bi se razvojem ova metoda mogla primijeniti u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, zaštiti okoliša i sl.
Keywords
ispitivanje na podlozi s agarom; hidrolitička aktivnost; lipaza; mlijeko
Hrčak ID:
94517
URI
Publication date:
27.12.2012.
Visits: 4.415 *