Short communication, Note
Svojstva jestivih kolagenskih filmova prevučenih kitozanom
Nevena Krkić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bul. Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Vera Lazić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bul. Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Ljiljana Petrović
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bul. Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Jasna Gvozdenović
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bul. Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Danijela Pejić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bul. Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Abstract
Svrha je ovoga rada bila odrediti fizikalna i kemijska svojstva, te propusnost kolagenskog filma prevučenog kitozanom. Komercijalni kolagenski film, koji se upotrebljava za izradu crijeva za kobasice, prevučen je kitozanom radi poboljšanja propusnosti. Filmu su dodane različite količine esencijalnog ulja origana (0; 0,2; 0,4; 0,6 i 0,8 mL u 100 mL otopine filma), čime se optimirala njegova propusnost za vodenu paru. Sloj kitozana s dodatkom 0,6 % esencijalnog ulja origana smanjio je transmisiju vodene pare na (1,85±0,10)·10-6, a s dodatkom 0,8 % ulja origana na (1,78±0,03)·10-6 g/(m2·s·Pa), u usporedbi s kolagenskim filmom ((2,51±0,05)·10-6 g/(m2·s·Pa)). Film prevučen kitozanom nije imao bolja mehanička svojstva od kolagenskog filma. Granična se čvrstoća filma prevučenog kitozanom s dodatkom 0,8 % esencijalnog ulja origana smanjila s (54,03±3,77) na (36,29±4,02) MPa. Vrijednosti se istezljivosti kolagenskih filmova nisu razlikovale od onih filmova prevučenih kitozanom. Propusnost je kisika znatno poboljšana dodatkom kitozana, pa je u kolagenskom filmu iznosila (1806,79±628,01)·10-14 cm3/(m·s·Pa), a u filmu prevučenom kitozanom 35·10-14 cm3/(m·s·Pa). Dodatkom su se kitozana promijenili izgled i boja filma, tj. smanjio se intenzitet osvjetljenja (L) i žute (+b) boje, a pojačao intenzitet crvene (+a), što nije bilo vidljivo golim okom.
Keywords
kolagenska crijeva; film prevučen kitozanom; fizikalna i mehanička svojstva; esencijalno ulje origana
Hrčak ID:
94518
URI
Publication date:
27.12.2012.
Visits: 2.614 *