Skip to the main content

Review article

Lactobacillus GG - probiotička svojstva i aktivitet

Anica Borović ; Mljekara "Dukat" d.d. Zagreb
Stjepan Mahnet
Zdenka Koritnik


Full text: croatian pdf 2.017 Kb

page 177-191

downloads: 2.147

cite


Abstract

Fermentirani mliječni proizvodi dio su naše svakodnevne prehrane, a bakterije mliječne kiseline važan su izvor funkcionalnih sastojaka koji djeluju na ravnotežu intestinalne mikroflore. Općenito, postoji mišljenje da npr jogurt olakšava posljedice intolerancije na laktozu i koristan je u sprečavanju određenih intestinalnih poremećaja. Neki sojevi probiotičkih bakterija mliječne kiseline proučavaju se više od drugih, ali ipak najveće zanimanje pobudio je Lactobacillus GG (Lactobacillus (casei subsp. rhamnosus GG (ATCC 53 103)). U istraživanja su uključeni laboratorijski pokusi i brojne kliničke studije kojima su dokazani i potvrđeni primami funkcionalni i zdravstveni učinci LGG-a, a to su: naseljavanje ljudskog probavnog trakta i uravnotežavanje intestinalne mikro-ekologije, prevencija i pomoć pri liječenju intestinalnih poremećaja, poboljšanje prirodnog imuniteta i brži oporavak osoba alergičnih na mlijeko. Da bi se navedeni učinci ostvarili, broj živih stanica LGG-a u fermentiranim mliječnim proizvodima treba biti minimalno 1x108.

Keywords

Lactobacillus GG; porijeklo; antimikrobiotička aktivnost; intestinalni poremećaji; sigurnost uporabe

Hrčak ID:

94839

URI

https://hrcak.srce.hr/94839

Publication date:

7.8.1998.

Article data in other languages: english

Visits: 3.074 *