Skip to the main content

Original scientific paper

Probiotici i fermentirano mlijeko: profilaktički i terapijski učinci kod proljeva djece

Zvonko Jurčić ; KBC "Sestre milosrdnice", Vinogradska 29, 10000 Zagreb
Vlado Oberiter


Full text: croatian pdf 2.154 Kb

page 251-263

downloads: 1.669

cite


Abstract

Iznijeli smo novije znanstvene spoznaje o profilaktičkim agensima i fermentiranom mlijeku i njihovu ulogu u profilaksi i liječenju proljeva u djece. Bolja podnošljivost laktoze u mlijeku koje sadrže žive bakterijske kulture povezuje se sa smanjenim sadržajem laktoze i djelovanjem bakterijskih betagalaktozidaza u crijevnom lumenu. Nizak pH fermentiranog mlijeka mote spriječiti rast ili čak uništiti patogene u crijevu. Buduća istraživanja trebaju voditi računa o dozi, učincima specifičnih vrsta bifidobakterija i laktobacila na imuni odgovor i stvaranje inhibitornih supstancija protiv patogena.

Keywords

probiotici; fermentirana mlijeka; proljev u djece

Hrčak ID:

95011

URI

https://hrcak.srce.hr/95011

Publication date:

15.12.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 2.640 *