Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Probiotici i fermentirano mlijeko: profilaktički i terapijski učinci kod proljeva djece

Zvonko Jurčić ; KBC "Sestre milosrdnice", Vinogradska 29, 10000 Zagreb
Vlado Oberiter


Puni tekst: hrvatski pdf 2.154 Kb

str. 251-263

preuzimanja: 1.676

citiraj


Sažetak

Iznijeli smo novije znanstvene spoznaje o profilaktičkim agensima i fermentiranom mlijeku i njihovu ulogu u profilaksi i liječenju proljeva u djece. Bolja podnošljivost laktoze u mlijeku koje sadrže žive bakterijske kulture povezuje se sa smanjenim sadržajem laktoze i djelovanjem bakterijskih betagalaktozidaza u crijevnom lumenu. Nizak pH fermentiranog mlijeka mote spriječiti rast ili čak uništiti patogene u crijevu. Buduća istraživanja trebaju voditi računa o dozi, učincima specifičnih vrsta bifidobakterija i laktobacila na imuni odgovor i stvaranje inhibitornih supstancija protiv patogena.

Ključne riječi

probiotici; fermentirana mlijeka; proljev u djece

Hrčak ID:

95011

URI

https://hrcak.srce.hr/95011

Datum izdavanja:

15.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.667 *