Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj trajanja i temperature skladištenja na udio laktoze u jogurtu

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar
Milana Ritz
Vera Vojnović


Full text: croatian pdf 1.260 Kb

page 167-178

downloads: 615

cite


Abstract

Udio laktoze u jogurtu se mijenja tijekom skladištenja, ovisno o temperaturi u skladištu i trajanju. U ovom radu uzet je faktorski plan 3^2 (dva faktora - trajanje i temperatura: tri razine) da bi se odredila jednadžba ovisnosti udjela laktoze o trajanju i temperaturi skladištenja. Jednadžba također može poslužiti za predviđanje utjecaja nekog trajanja skladištenja i temperature u skladištu na promjenu udjela laktoze unutar istraživanog razdoblja ili za pronalaženje razina tih faktora, kojih je utjecaj na promjenu udjela laktoze minimalan. Efikasnost dobivene jednadžbe je 99,97%.

Keywords

udio laktoze; faktorski plan 3^2; trajanje skladištenja; temperatura skladišta

Hrčak ID:

95193

URI

https://hrcak.srce.hr/95193

Publication date:

17.8.1994.

Article data in other languages: english

Visits: 1.202 *